Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.

24/03/2005


---

Psychologie haalt grote subsidie binnen

Prof. dr. Jan Theeuwes, hoogleraar functieleer aan de faculteit der Psychologie en Pedagogiek, heeft in samenwerking met een internationaal team van wetenschappers een Award van het Human Frontier Science Program (HFSP) Award 2005 ontvangen. Het consortium waarvan Theeuwes deel uitmaakt, haalt daarmee een onderzoeksbudget van
1,3 miljoen dollar binnen. De VU-hoogleraar gaat nu zijn onderzoek naar de regulatie van cognitieve aandachtsprocessen verder uitdiepen.

Onderwerp van onderzoek is de regulatie van de aandachtfocus in reactie op stimuli uit de omgeving. Een dergelijke aandachtsverschuiving kan bewust of onbewust plaatsvinden, en duurt soms niet meer dan een fractie van een seconde. Waarop iemand zijn of haar aandacht vestigt, is zichtbaar te maken door registratie van de oogbewegingen te registreren. De aansturing van de oogbeweging is een krachtenspel tussen twee stuurprocessen: reflexmatige reactie (onbewust, ook wel bottom-upregulatie geheten) en bewuste aansturing (top-downregulatie).

De vier leden van het consortium bekijken het onderwerp elk vanuit verschillende disciplines. Een Amerikaans lid van het wetenschappelijk team werkt aan een computer simulatiemodel van het cognitieve aandachtsproces, een Canadees en een Japanner ontrafelen respectievelijk bij apen en knaagdieren de gebeurtenissen op hersencelniveau terwijl en Theeuwes doet cognitief onderzoek doet naar het aansturen van aandacht bij mensen, onder meer via experimenten waarbij nauwkeurig de oogbewegingen worden gemeten. Theeuwes kan door de Award minimaal een promovendus en een wetenschappelijk medewerker aanstellen.

Voordat prof. dr. Jan Theeuwes in 1999 de leerstoel functieleer accepteerde aan de faculteit der Psychologie en Pedagogiek, deed hij toegepast en fundamenteel onderzoek bij TNO in Soesterberg. Terwijl hij werkzaam was bij TNO promoveerde hij in 1992 cum laude aan de Vrije Universiteit. promoveerde.

Het Human Frontier Science Program stelt fondsen beschikbaar voor wereldwijd onderzoek naar de levenswetenschappen en richt zich daarbij op internationale samenwerking en interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek. Naast dat van Theeuwes zijn 26 andere onderzoeksvoorstellen gehonoreerd; in totaal hadden 870 wetenschappelijke consortia hadden hiervoor een onderzoeksvoorstel ingediend.