Ingezonden persbericht


Persbericht 0508

Dordrecht, 24 maart 2005

Schaapskudde met herder in de Hollandse Biesbosch!

Op 24 maart heeft Govert Veldhuijzen, voorzitter van het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch het startsein gegeven aan een kudde schapen voor het begrazen van de dijken in de Hollandse Biesbosch.

Govert Veldhuizen hield voor de aanwezigen een korte toespraak, waarna hij schaapherder Sjako van de Merwe de hand en diens hond Tim de poot schudde. Dit was voor herder en hond het teken om de kudde schapen op te drijven naar een nieuw stuk dijk om daar te gaan grazen.

De komst van de schaapskudde naar het gebied is een van nieuwe attracties waarmee het Natuur- en Recreatieschap de aantrekkelijkheid van het recreatiegebied wil vergroten. Niet alleen is het een prachtig gezicht voor de wandelaars om een schaapskudde tegen te komen, maar ook wordt het gras op de dijken op een natuurlijke manier kort gehouden, zodat er minder gemaaid hoeft te worden.

Van de Merwe begint met 44 schapen, waarvan 12 lammeren. Over enkele weken komen er nog 27 schapen bij. De schapen zijn 'Schoonebekers', een Oudhollandsschapenras,datvroegerveelopdearmezandgrondenvanDrenthewerdgehouden.Schoonebekersstaanerombekenddatzegenoegennemenmetruigebegroeiingomtegrazen,endatzeerggerichtzijnopdekudde.DeschapenvanVandeMerwezullenvanmaarttotenmetoktoberdedijkenindeHollandseBiesboschbegrazen.Vanwoensdagtmzondagwordenzegehoeddoordeherderenzijnhond,opmaandagendinsdagen'snachtsstaanzeineenomheindstukweilandindeHel-enZuilespolder.

Voor de bezoekers van het gebied met een hond is het oppassen geblazen: op de dijken waar de schaapskudde graast mogen geen honden komen. Op de overige paden waar de herder met zijn kudde komt moeten de honden aan de lijn, want de schapen raken erg gestresst van loslopende honden. Overigens waren de dijken in de Hel- en Zuilespolder al verboden voor honden, maar daar hield niet iedereen zich aan. Van de Merwe rekent erop dat wandelaars als ze weten dat er schapen lopen, zich beter aan de regels zullen houden.