Provincie Drenthe

Provincies Groningen en Drenthe trekken aan de bel voor jeugdzorg

Assen, 24 maart 2005
Persberichtnummer 05-048

De colleges van gedeputeerde staten van Groningen en Drenthe maken zich ernstige zorgen over een aangekondigde korting in de jeugd geestelijke gezondheidszorg in beide provincies. De colleges zijn bang dat de kortingen leiden tot wachtlijsten in de jeugdzorg. Dit hebben zij in een brief aan staatssecretaris mevrouw Ross-van Dorp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten weten. Als het aan het College Tarieven Gezondheidszorg ligt, wordt de intersectorale jeugdzorg in Groningen gekort met 700.000 euro en in Drenthe met 500.000 euro. De korting komt ten laste van instellingen in de jeugd geestelijke gezondheidszorg (jeugd GGZ) Accare, GGz Groningen en GGZ Drenthe.

Gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) van de provincie Drenthe licht haar bezorgdheid over de dreigende korting toe: Voor de provincies Groningen en Drenthe pakt deze korting zeer ongunstig uit. Het gebruik van geestelijke gezondheidszorg onder jeugdigen is in deze regio groot. De Wet op de Jeugdzorg verplicht ons dat jeugdigen gegarandeerd zijn van zorg wanneer zij dit nodig hebben. Met de voorgenomen kortingen komt dit uitgangspunt onder druk te staan. De kortingen zijn een gevolg van veranderingen in de financiering van de jeugdzorg. Vanaf 1 januari van dit jaar is de provincie verantwoordelijk voor goede jeugdzorg voor alle inwoners. Dit betekent onder andere dat het rijk geldstromen op een andere manier verdeelt. De instellingen voor jeugd GGZ in Groningen en Drenthe dreigen daar nu de dupe van te worden. De intersectorale jeugdzorg in Drenthe moet per saldo 1,25 miljoen euro inleveren, terwijl er vanuit het rijk slechts 750.000 euro bijkomt. De intersectorale jeugdzorg in Groningen wordt gekort voor een bedrag van 1,5 miljoen euro, terwijl er daar slechts 800.000 euro wordt toegevoegd.
In de brief aan de staatssecretaris verzoeken de provincies haar om maatregelen te nemen zodat de verschillen worden weggewerkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl