Socialistische Partij

Bekijk de oproep!

PvdA en VVD laten zeehonden in de steek

24-03-2005 * Het SP-voorstel voor een nationaal invoerverbod op zeehondenproducten is vandaag door de Kamer weggestemd, tot verbijstering van SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Dit valt niet te begrijpen. De VVD en PvdA zeggen voorstander te zijn van een importverbod en sturen nota bene allebei een Kamerlid naar Canada om de zeehondenjacht te bekijken. Maar nu ligt er een concreet voorstel voor een handelsverbod en stemmen ze tegen, uit plat politiek opportunisme."

Krista van Velzen "Ik word misselijk van deze politieke spelletjes," stelt Van Velzen. "Het gaat hen helemaal niet om de zeehonden. PvdA en VVD hebben nu tegen deze motie gestemd, omdat zij over een paar maanden goede sier willen maken met een eigen wetsvoorstel. Ze kunnen nú via een uitspraak van de Kamer de zeehonden een dienst bewijzen, maar verkiezen eigen glorie boven het belang van de dieren waarop de jacht volgende week weer wordt geopend."

Dit verraad aan de zeehonden maakt Van Velzen alleen maar strijdlustiger. Komende zondag reist ze af naar Canada om daar de zeehondenjacht met eigen ogen te aanschouwen. De aanwezigheid van waarnemers is vooral bedoeld om de druk op de Canadese regering te verhogen. Van Velzen zal helaas ook nog de druk op haar eigen collega's van PvdA en VVD die mee reizen op moeten voeren. Van Velzen: "Ik heb een appeltje te schillen met mijn reisgenotes. Ik ben benieuwd hoe zij hun stemgedrag ter plekke gaan uitleggen. Waarschijnlijk kunnen alleen de zeehondenknuppelaars waardering opbrengen voor hun weigering de motie te steunen."