Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 26 maart 2005

uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Nieuwe stadsdeelwethouder Arco Verburg (kunst, afval, economie)

Alle zeventien deelraadsleden hebben unaniem gestemd voor Arco Verburg (PvdA) als nieuwe wethouder stadsdeelwerken, kunst en economische zaken in De Baarsjes. Arco Verburg volgt op 28 maart Witte Goudriaan op. De 32-jarige econoom werkt tot die tijd bij het Ministerie van LNV als bestuursadviseur. Bij de Partij van de Arbeid heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld; sinds de verkiezingen van maart 2002 was hij fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam De Baarsjes.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Paasontbijt Augustakerk, naburige islamitische organisaties welkom

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren accepteert de uitnodiging voor het paasontbijt van de Augustakerk op zondag 27 maart om 9.00 uur. De Hervormd/Gereformeerd/Lutherse gemeente nodigt de naburige islamitische organisaties uitdrukkelijk uit, evenals de deelraadsleden. Binnenkort bespreken de kerken, moskeeën en synagoge in De Baarsjes met elkaar een convenant dat in concept drie punten voorstelt: 1. Elkaar uitnodigen bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld het paasontbijt en de iftarmaaltijden; 2. Bevorderen dat de ander gezien wordt als persoon; misvattingen, onwaarheden en vooroordelen bestrijden; 3. Ervaringen uitwisselen over de positie van religie in de samenleving. Adres van de Augustanakerk: Erasmusgracht 24.

Informatie: Wijkkerkeraad Augustanakerk, Jan Voetberg, j.voetberg@planet.nl, 020-6120412

Nieuwe stimuleringssubsidie voor spraakmakende vrijwilligersorganisaties

De Baarsjes introduceert een nieuwe stimuleringsbijdrage voor spraakmakende vrijwilligersorganisaties die bewezen hebben dat zij met kop en schouders boven andere uitsteken. Breed toegankelijke vrijwilligersorganisaties komen in aanmerking, vooral als zij een bijdrage leveren aan het Contract met de Samenleving of aan activiteiten die daarbij horen. Ook voor bijzondere activiteiten die grootse dingen tot stand brengen voor de gemeenschapsvorming zijn er mogelijkheden via deze extra stimuleringssubsidie waarbij De Baarsjes jaarlijks dertigduizend euro verdeelt. Daarnaast verhoogt het stadsdeel het budget per reguliere vrijwilligersactiviteit van maximaal vijfhonderd euro naar maximaal zevenhonderd euro. Als derde komt er vijftienduizend voor deskundigheidsbevordering, met trainingen in organisatorische vaardigheden, omgang met de media en maatschappijkennis. Op de begroting staat 150.000 euro voor vrijwilligerswerk, twee keer zoveel als vorig jaar. Op 5 april bespreekt de commissie het plan.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Bezoeken-aan-huis trekken bewoners Orteliusstraat naar buiten

Na bezoeken-aan-huis van stadsdeel De Baarsjes bij vierhonderd gezinnen in de Orteliusstraat Noord hebben de afgelopen twee jaar ruim vijftig mensen een baan of opleiding gevonden. Honderdenzeventig mensen hebben zich gemeld om 'op straat' actief te worden. Via een database maken zij kenbaar wat zij in hun mars hebben, zij vergaderen in het nieuwe buurtmuseum en krijgen een gereedschapskist 'straatcontracten' met tips en middelen. Het stadsdeel stuurde de afgelopen 2,5 jaar consulenten langs alle vijfhonderd adressen in het noordelijk deel van de Orteliusstraat. Zij kwamen binnen bij vierhonderd gezinnen, onder hen bleken bijna honderd bewoners zodanige problemen te hebben, dat zij uit zichzelf geen stappen wisten te ondernemen. Deze mensen zijn in contact gebracht met naburige diensten voor schuldensanering, taal, opleiding en werkplekken. Na bezoek-aan-huis van de bouw- en woninginspecteurs van het stadsdeel knapten ruim honderdenvijftig particuliere eigenaren hun woningen op. Initiatieven als buurtbemiddeling waarbij getrainde bewoners in de Orteliusbuurt bijna negentig meldingen behandelden, zijn overgenomen door het Meldpunt Zorg en Overlast. In de Orteliusbuurt worden nu de straten opgeknapt. Tachtig procent van de bewoners meldt dat zij tevreden zijn over hun buurt.

Informatie: Anita de Horde, 06-19608811

Buurtloket huiselijk geweld op het Mercatorplein

Stadsdeel De Baarsjes gaat een ton euro besteden aan de aanpak van huiselijk geweld, in vier jaar. Een laagdrempelig buurtloket bij het meldpunt Zorg en Overlast aan het Mercatorplein zorgt dat de signaleringen terecht komen bij de instanties die slachtoffers en daders behandelen. Hiervoor zijn werkafspraken gemaakt met o.a. de Politie en Stichting Vrouwenopvang. De Baarsjes biedt intermediairs uit (zelf)organisaties trainingen aan om te leren signaleren en preventief te leren werken. Huisartsen, schoolartsen en maatschappelijk krijgen van het stadsdeel bijscholing aangeboden. De aanpak van huiselijk geweld hoort bij het stedelijk project Aanpak Agressie en Geweld Amsterdam. Stadsdelen hebben de regie bij preventie, signalering en doorverwijzing.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Schoolmaatschappelijk werkers lossen een derde van de problemen op

Schoolmaatschappelijk werkers losten dit jaar een derde op van de tweehonderd problemen met ondermeer spijbelen en te laat komen. De tien basisscholen zijn dolgelukkig met de schoolmaatschappelijk werkers, die het stadsdeel tot augustus 2005 financiert met een ton euro en 25.000 euro achterstandsgeld. Het stadsdeel hoopt vurig dat na de zomer Den Haag het landelijk geregeld heeft voor de Brede School. De Brede school is gemaakt om de leerkrachten te omringen met maatschappelijke voorzieningen zoals ook sportbuurtwerk en huiswerkbegeleiding, zodat de leerkrachten zelf kunnen doen waarvoor zij op aarde zijn: les geven. In 2004 waren er bijna honderd naschoolse activiteiten, zoals sport, muziek en techniek. Drie scholen verzorgen tussenschoolse opvang. Op zeven basisscholen is een voorschool voor peuters en kleuters, vijf hebben een ouderkamer waar de ouders opvoedkunde en taalles krijgen.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Burgerinitatief: bewoners kunnen zelf onderwerp op deelraadagenda zetten

Vanaf nu kunnen bewoners zelf een eigen onderwerp op de deelraadagenda plaatsen, mits er honderdenvijftig medestanders zijn. Anders dan bij inspreken, behandelt bij een burgerinitiatief de deelraad het onderwerp. De deelraad stemde voor op 22 maart, op initiatief van Groen Links en met tegenstemmen van VVD en CDA. Voorwaarden om een burgerinitiatief in te dienen:

(a) het verzoek door ten minste 150 initiatiefgerechtigden wordt ondersteund,

(b) het moet over een onderwerp gaan waarover het stadsdeel gaat en waarover niet de laatste twee jaar een besluit is genomen

(c) vragen, klachten en bezwaren waar al een regeling voor is vallen er ook niet onder

(d) het verzoek moet schriftelijk worden ingediend volgens een bepaald model.

De raad hoopt dat door dit nieuwe instrument burgers beter betrokken raken bij de stadsdeelpolitiek.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Eén parkeervergunning per adres in De Baarsjes

Het Dagelijks Bestuur stelt voor om niet langer op één adres zowel een bewonersvergunning als een bedrijfsvergunning te verstrekken. De tarieven voor parkeren blijven hetzelfde, ook voor vergunninghouders. Nieuw is dat vergunninghouders op winkelavonden mogen parkeren in alle winkelstraten, het winkelstratenregime in de avonduren vervalt. Wat ook verandert, is dat op de Jan Evertsenstraat tussen het Mercatorplein en de Admiralengracht tussen 9 en 18 uur niet langer dan een uur geparkeerd mag worden. Doel is het aantal parkeerplaatsen zo eerlijk mogelijk te verdelen en de parkeerdruk zo mogelijk te verlagen. Verder kan het stadsdeel bepaalde maatschappelijke instellingen zoals de politie en het onderwijs extra bedrijfsvergunningen verstrekken. Het Dagelijks Bestuur stelt voor om de twee vergunninggebieden in De Baarsjes samen te voegen, terwijl het gebied Mercatorpark e.o. een apart vergunninggebied wordt. Na de inzageperiode neemt het Dagelijks Bestuur op 10 mei een besluit.

Informatie: Manuel Monkau, 06-22555547

Uitnodiging De Witte Ruiter

Kunstwandeling langs etalages, met finalist Baarsjesbeurs

Gabriëlle Peters, in 2004 één van de finalisten bij de Ymere-Baarsjesbeurs voor de meest talentvolle jongere, is uitgenodigd voor het etalageproject. De etalagewandeling op 8 april start om 17 uur bij galerie Art & Nature, Admiraal de Ruijterweg 9. De kunstenaars vertellen over hun etalageramen in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg. Naast de tekeningen van Gabriëlle Peters zijn werken te zien van Lotte Geeven, Annemarie Vink, Claudia Oliviera en Mieke van Werde.

Agenda

* Vanaf 23 maart 10-17 uur in Amsterdams Historisch Museum 'Stadse Beesten': expositie van de leerlingen van de St. Janschool; ma t/m vr 10-17 uur, za/zo 11-17 uur, tot 6 jaar gratis, tot 18 jaar 3 euro en volwassenen 6 euro. Adres: Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 359, 1012 RM Amsterdam, 020-5231822
* 24 maart om 20.00 uur in De Tulp bijeenkomst herinrichting Antillenplein
* 27 maart om 9.00 uur Paasontbijt, Augustakerk, Erasmusgracht 24. Aanmelding: Marike Omta, 6848799
* 30 maart 14.30-17.30 uur wethouder Boes (Welzijn) presenteert Bouwen aan Burgerschap aan de commissie PaVEM in restaurant Fifteen
* 30 maart 20.00 uur bespreking kerken, moskeeën en synagoge over een convenant voor De Baarsjes, in de Augustinakerk
* 30 maart 19.00 uur open dag moskee Aya Sofya, Broederhuis aan de Postjesweg 124. Informatie: Fatih Dag, 06-24656237, info@interintact.nl
* 4 april om 19.30 uur in de Corantijnschool buurtoverleg Postjesbuurt. Adres: Corantijnstraat 9.
* 6 april om 19.30 uur in buurthuis De Tagerijn buurtoverleg Mercatorbuurt/Admiralenbuurt Noord. Adres: Balboastraat 18
* 7 april om 19.30 uur in gebouw Westerwijk buurtoverleg Does-, Tromp-, Geuzenbuurt
* 8 april om 17 uur kunstwandeling langs etalages in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg. Verzamelen bij galerie Art & Nature, Admiraal de Ruijterweg 9. De kunstenaars vertellen over hun raam. Vanaf 18 uur soep en brood en meer kunst in de Garage, Baarsjesweg 200
* 11 april Wouter Bos bezoekt De Baarsjes in verband met het Contract met de Samenleving
* 13 april om 19.30 uur buurtoverleg Chassébuurt
* 16 april InBOERgeringsdag; dagtocht naar de Noordoostpolder. Met rondleiding op een boerderij en een rondwandeling door Urk en bezoek aan de visafslag. Organisatie: Kantara.
* 20 april gezamenlijke avond voor buurtbewoners, ouders en jongeren uit de Van Speijkstraat en omgeving (datum onder voorbehoud)
* 27 april informatiebijeenkomst herinrichting en asfaltvernieuwing Jan van Galenstraat