CNV BEDRIJVENBOND

CNV Metaaltechniek : bescherming zieken en arbeidsongeschikten

Cao-voorstellen CNV Metaaltechniek

In de nieuwe cao voor de 380.000 werknemers in de metaal- en technische bedrijfstakken wil CNV Metaaltechniek betere bescherming van zieke en arbeidsongeschikte werknemers, afspraken over employability, het prepensioen en levensloop.

Om zieken en arbeidsongeschikten beter te beschermen wil de bond voor werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn een ontslagverbod. Voor de groep met een arbeidsongeschiktheidspercentage tussen de 35 en 80 procent vindt CNV Metaaltechniek dat zij de garantie moeten krijgen dat zij hun volledige verdiencapaciteit moeten kunnen inzetten.
Wat het inkomen van zieken betreft, wil de bond ook in het tweede ziektejaar een uitkering van 100 procent ziekengeld.

Bonnen voor employability
Om de wend- en weerbaarheid van werknemers op de arbeidsmarkt te vergroten, streeft CNV Metaal techniek naar voortzetting en uitbreiding van het project met employabilitybonnen, invoering van het systeem van erkenning van verworven competenties (evc), ouderen inzetten als leermeester en coach voor jongeren en minstens duizend banen voor werkloze (allochtone) jongeren.

Vervroegd pensioen
In de voorstellen van CNV Metaaltechniek staat voorts dat het prepensioen in de bedrijfstak moet blijven bestaan, tegen dezelfde uitkering en kosten. Werknemers in zeer zware beroepen moeten de mogelijkheid krijgen vroeger dan op zestigjarige leeftijd uit te treden.

'Onder nul'
Onderhandelaar Hans Wegman van CNV Metaaltechniek heeft weinig goede woorden over voor de voorstellen van de werkgeversorganisatie FWM. 'Als ik het geheel overzie, vervroegd pensioen, inkomen bij ziekte, werkgelegenheid en loonsverhoging, kom ik onder de nul uit. Niet alleen qua geld, maar ook als het om inhoud gaat.'

Nadere inlichtingen:
Hans Wegman (cao-onderhandelaar CNV Metaaltechniek), tel.: 06 - 51 34 27 09
Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 030 - 6 348 241 (kantoor) of 06 - 22 39 30 12