Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 075 JU
Datum: 24 maart 2005

College ziet geen nieuwe feiten om eerder genomen besluiten aan te passen rondom zoutwinning nabij Harlingen

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben een inventarisatie gemaakt van alle aspecten die een rol spelen rondom de zoutwinning nabij Harlingen. In de streek rees de vraag of er niet te eenzijdig naar de economische belangen werd gekeken. Uit de inventarisatie blijkt echter dat er geen nieuwe feiten zijn om eerder genomen besluiten nu terug te nemen. Op grond van de inventarisatie is zoutwinning mogelijk, aldus het College. Voorwaarde is en blijft dat de bodemdaling de afgesproken 35 cm voor Barradeel I niet overschrijdt. Ook is het College van mening dat, zonder nieuwe feiten, de aanleg van de noodzakelijke zouttransportleiding voor Barradeel II gedoogd kan worden. De inventarisatie en de adviezen van het College worden voorgelegd aan de statencommissie Lân, Loft en Wetter van 30 maart.

Niet meer dan de afgesproken bodemdaling van 35 cm Op dit moment bedraagt de bodemdaling als gevolg van de zoutwinning in de streek 32,5 cm. Bij de concessieverlening, een verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ), is de voorwaarde gesteld dat de bodemdaling maximaal 35 voor Barradeel I mocht bedragen. Uit de meest recente meetgegevens van Staatstoezicht op de Mijnen blijkt dat de bodem tot stilstand komt nu de winning stilligt. Frisia Zout B.V. heeft deze maand bij het ministerie van EZ een verzoek ingediend om extra zout uit Barradeel I te mogen winnen. Frisia heeft daarbij aangegeven dat dit alleen zal worden benut als er productieonderbrekingen optreden bij Bas 3 in Barradeel II. Het College is daarop door het ministerie van EZ om advies gevraagd. Het College zal positief adviseren, als het ministerie van EZ erop toeziet dat de bodemdaling de 35 cm niet overschrijdt. Dit is inclusief de cumulatieve effecten zoals naijleffect en de beïnvloeding uit het nabijgelegen winningsgebied Barradeel II.

Zouttransportleiding
Nu er geen nieuwe feiten zijn zal het College het ministerie van Verkeer en Waterstaat positief adviseren over hun verzoek de aanleg van de zouttransportleiding te gedogen. Deze leiding en aanverwante kabels zijn noodzakelijk voor de activering en ontsluiting van winningput Bas 4, binnen de reeds verleende concessie voor Barradeel II.

Agrarische functie gebied gehandhaafd
Voor het herstelplan voor de waterhuishouding in Barradeel II ligt een overeenkomst tussen Wetterskip Fryslân en Frisia Zout B.V. Op basis van de ervaringen met Barradeel I zal het herstelplan worden opgesteld. Leidend in dit plan is dat de agrarische functie van het gebied gehandhaafd blijft.

Intrekken van een verleende concessie
Een verleende concessie kan alleen worden ingetrokken als er sprake is wanneer de concessieaanvraag onjuist of onvolledig is, er sprake is van veranderende financiële of technische omstandigheden, er niet overeenkomstig de vergunning wordt gehandeld of de vergunninghouder de regels niet naleeft. Uit de inventarisatie blijkt dat Frisia Zout B.V. voldoet aan de gestelde regels.

Noot aan de pers
De inventarisatie is digitaal beschikbaar via www.fryslan.nl


---- --