Zembla (NPS/VARA)

Zembla over Ali B.

Donderdag 24 maart, 21.10 uur op Ned 3

'Ali B. Uit de weg, hij komt eraan'


- Ali Bouali in het theater. Zijn dilemma's, zijn vreugde, zijn moeheid en zijn drijfveren -


Hij is rapper, hij is Marokkaan en hij is opgegroeid in Amsterdam-Oost. In zijn zelf geschreven rapteksten vertelt hij over zichzelf, over 'de straat' en over de maatschappij waarin hij leeft. Maar juist omdat Ali B. iets te zeggen heeft, voldoen rapteksten en muziekoptredens voor zijn gevoel niet meer. Daarom kiest hij voor het theater.

In de door Fatusch Productions geproduceerde documentaire 'Ali B. Uit de weg, hij komt eraan', volgt regisseur Gülsah Dogan Ali tijdens de voorbereidingen van zijn eerste theaterprogramma. Deze periode van schrijven, repeteren en try outs valt bijna precies samen met zijn definitieve doorbraak als rapper. Zijn duet met Marco Borsato haalt de nummer 1-positie in de hitparades en hij raakt bekend bij een almaar groter wordend publiek. Hij treedt op in een uitverkocht Ahoy. Zelfs Vader Abraham belt Ali op met de boodschap dat hij graag met hem wil samenwerken.

In dezelfde periode raken steeds meer mensen ook op een ander vlak geïnteresseerd in deze jongen-met-een-mening. In de documentaire is te zien hoe hij tijdens Lowlands in debat gaat met Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh én hoe hij in de nacht na de moord op Van Gogh aanschuift bij Barend en Van Dorp. In dezelfde week beleeft zijn theaterprogramma zijn première in de Kleine Komedie in Amsterdam. De documentaire schetst hoe Ali B als 'jongen van de straat' ondanks de steeds inniger omarming van het grote publiek zijn geloofwaardigheid weet te behouden.

Regie: Gülsah Dogan
Eindredactie Zembla: Kees Driehuis