BURGER@OVERHEID

Webwijzer Award 2005 voor IB Groep en gemeente Assen

Den Haag, 24 maart 2005 - De Informatie Beheer Groep en de gemeente Assen hebben de Webwijzer Award 2005 gekregen. De prijzen zijn vandaag uitgereikt op de Kennismarkt Elektronische/Andere Overheid in Den Haag. In totaal waren 15 overheidsorganisaties genomineerd.

De Webwijzer Award is een stimuleringsprijs voor overheidsorganisaties om digitaal te presteren. Burger@overheid kent de Webwijzer Award jaarlijks toe. De Award bestaat uit een Vakjuryprijs en een Publieksprijs en wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt.

Bepalend voor de keuze dit jaar was of aan de zogenoemde BurgerServiceCode wordt voldaan. Deze door burger@overheid ontwikkelde code bevat normen voor de digitale relatie tussen burger en overheid. De burger kan daarop terugvallen als hij de overheid wil aanspreken op de kwaliteit van digitale contacten. De overheid kan de code gebruiken om haar digitale informatievoorziening en dienstverlening op orde te brengen. De BurgerServiceCode is dit jaar gebruikt om te toetsen of de overheidswebsites voldoende ten dienste staan van de 'zelfredzame burger'.

In 2005 gaat de Webwijzer Vakjuryprijs naar de Informatie Beheer Groep omdat zij haar klanten in staat stelt veel zaken zelf af te handelen. 'De mogelijkheid om een eigen dossier (Mijn IB Groep) te beheren met alle soorten contacten is een voorbeeld voor andere overheden om na te volgen', schrijft de jury in haar rapport. De gemeente Assen krijgt de Webwijzer Publieksprijs omdat zij burgers ruime mogelijkheden biedt om zelf na te gaan of men ergens voor in aanmerking komt of om te reageren op plannen. Vermeldenswaard is dat Assen vanuit een achterstandspositie dankzij extra inspanning een plaats in de top 10 van de Overheid.nl Monitor heeft bereikt.

De winnaars ontvingen ieder een cheque van 10.000 euro, te besteden aan een verdere verbetering van de sites.

De Webflop 2005 voor de overheidsorganisatie die digitaal teleurstelt, is afgelopen maandag al aan de Tweede Kamer gegeven. In het televisieprogramma Tros Radar demonstreerde Marjet van Zuijlen aan kamervoorzitter Frans Weisglas dat www.tweedekamer.nl onvoldoende gebruik maakt van de mogelijkheden van internet.

Burger@overheid is een onafhankelijk forum dat de kwaliteit van de digitale overheid stimuleert vanuit het burgerperspectief. Daartoe inventariseert het wensen van burgers en adviseert het overheden. Burger@overheid is een initiatief van en wordt gefinancierd door de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing. Een forum met organisaties die burgerbelangen behartigen (voorzitter: drs Marjet van Zuijlen) begeleidt de werkzaamheden.