Provincie Overijssel

Staatssecretaris staat achter Overijsselse projecten ruimte voor de rivier

De dijkverlegging Westenholte en de Scheller- en Oldeneler buitenwaarden krijgen, als het aan staatssecretaris Schultz van Haegen, ligt een koploperstatus in het pakket aan maatregelen in het kader van Ruimte voor de Rivier. Ook is de bypass Kampen als een kansrijk project aangemerkt. Dit bleek vandaag tijdens het overleg tussen de gedeputeerden van de vijf provincies, waaronder gedeputeerde Piet Jansen en de staatssecretaris. Gedeputeerde Jansen: "Dit is goed nieuws voor Overijssel. Als het kabinet dit voorstel overneemt, en ik heb daar alle vertrouwen in, dan kunnen we snel aan de slag."

Voor koplopers geldt onder meer dat de noodzaak is aangetoond, dat voldoende bijgedragen wordt aan waterstandverlaging, regionaal draagvlak bestaat en de financiële haalbaarheid verzekerd is. In Overijssel gaat het om de dijkverlegging Westenholte en het project Scheller- en Oldeneler buitenwaarden.

De dijkverlegging Westenholte wordt gecombineerd met de aanleg van het nieuwe landgoed Vreugderijk. De verlegging van de dijk en de geul zorgt voor verlaging van de waterstand met 12.8 cm. Het is een integrale aanpak: veiligheid, landgoed, natuur, landbouw en de stedelijke uitloop worden in dit plan meegenomen, waarbij vrijwel alle bestaande bebouwing wordt gespaard. De kosten voor dit project bedragen ongeveer 30 miljoen euro.

Bij het project Scheller- en Oldeneler buitenwaarden is er sprake van een combinatie van veiligheid en drinkwaterwinning. Het gaat hier om verlaging van de uiterwaard en de aanleg van een strang/nevengeul. Andere functiecombinaties als natuur, recreatie en landbouw sluiten hierop aan en passen goed binnen de visie Buurtschap IJsselzone. Het levert een waterstandsverlaging van circa 7 cm op. De kosten: ongeveer 20 miljoen euro.

Op 14 maart boden de vijf betrokken provincies Overijssel, Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant aan staatssecretaris Schultz het regio-advies Ruimte voor de Rivier aan. Dijkverhoging, verwijderen van obstakels, zomerbedverlaging, uiterwaardverlaging, aanleg van nevengeulen, retentie en dijkverlegging moeten ervoor zorgen dat er vanaf 2015 de norm van 16.000 m3ps water bij Lobith afgevoerd kan worden.




© 2005 Provincie Overijssel