CBS

Oordeel en verwachtingen:
Hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van maart 2005 vertoont een divers beeld in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. Er zijn minder orders ontvangen en ook het oordeel over de orderontvangsten viel terug. Daarentegen verbeterde het oordeel over de orderpositie en verwachten de ondernemers voor de nabije toekomst een flinke toename van de bedrijvigheid.

Minder orderontvangsten
Van januari op februari was sprake van een afname van de opdrachten. Zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt werden minder orders ontvangen. Het oordeel over de ontvangen orders is dan ook verslechterd. De index van de orderpositie nam wel iets toe naar 87,9 (juli 2000=100). Ook verbeterde het oordeel over de orderpositie. Er is een groeiend aantal ondernemers dat, gelet op de verwachte afzet, de voorraden als te klein beschouwt.

Flinke stijging productie verwacht
De ondernemers verwachten voor de periode maart tot en met mei een forse stijging van de productie. De verkoopprijzen zullen volgens de producenten licht stijgen.

Eén op de zes ondernemers verwacht afname personeel Eén op de zes ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de periode maart tot en met mei. Vorige maand voorzag nog bijna een kwart van de producenten een afname van het personeel.

Verwachting voor maart tot en met mei 2005 Zie het origineel

Zie voor meer cijfers, publicaties, methoden en begrippen over de conjunctuur de themapagina Industrie.

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2005 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.