Persmededeling van CD&V

25 maart 2005

BTW SNELLER TERUGBETAALD

Het wetsvoorstel van senator Jan Steverlynck (CD&V) werd donderdag 24 maart 2005 in de late avond in de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers met unanimiteit van stemmen goedgekeurd (126 stemmen voor, geen onthoudingen en geen tegenstemmen). Het voorstel werd een maand terug in de Senaat ook met unanimiteit van stemmen goedgekeurd. Met de stemming in de Kamer van Volksvertegenwoordigers slaagde senator Jan Steverlynck erin om vanuit de oppositie zijn BTW-wetsvoorstel definitief wet te laten worden.

De nieuwe wet zorgt ervoor dat alle leveranciers van een failliet bedrijf de betaalde BTW op hun uitgeschreven maar onbetaalde facturen onmiddellijk kunnen terugkrijgen van de staat. De oude BTW-wet voorziet dat de staat aan de leverancier pas bij de sluiting van het faillissement de onterecht betaalde BTW moet teruggeven. Bij grote faillissementen, zoals Sabena, kan die sluiting jaren op zich laten wachten.
Het wetsvoorstel voorziet in een gelijkaardige regeling bij een gerechtelijk akkoord.

? De nieuwe wet maakt een einde aan een terecht aangevoelde onrechtvaardigheid die al te veel jaren heeft kunnen bestaan. Bovendien wordt de wetgeving op die manier aangepast aan de economische realiteit,? verklaart senator Jan Steverlynck. ?In feite kwam het erop neer dat een leverancier bestraft werd voor het faillissement van zijn klant. Terwijl zijn factuur niet werd betaald, moest hij wel de overheid financieren met de betaling van de BTW. Het zijn eenvoudige maatregelen die in de praktijk heel wat menselijke drama?s kunnen vermijden. Bovendien passen ze in de filosofie van CD&V om alle ondernemers en hun medewerkers de nodige zekerheid te bieden.?

Jan Steverlynck

© CD&V - Wetstraat 89 - 1040 Brussel