Gemeente Utrecht


2005: FLINKE UITBREIDING OPENBAAR VERVOER LEIDSCHE RIJN

Het openbaar vervoer van en naar Leidsche Rijn en Vleuten-de Meern wordt dit jaar verder uitgebreid. Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 12 september komen er nieuwe busroutes en extra (tijdelijke) bushaltes. Vanaf dat moment rijdt een nieuwe buslijn 39 door Terwijde en De Wetering, rijdt lijn 27 door naar Vleuten via de wijk Het Zand en maakt lijn 28 gebruik van de HOV-baan in Parkwijk. Naast de stations Utrecht Terwijde en Vleuten beschikt het stadsdeel dit jaar over vier frequent rijdende stadsbuslijnen en vijf streeklijnen.

Op donderdagavond 21 april aanstaande organiseren de gemeente, BRU (Bestuur Regio Utrecht) en GVU een inloopbijeenkomst over de veranderingen in het openbaar vervoer in 2005. De avond is bedoeld voor bewoners en ondernemers in Leidsche Rijn en Vleuten-de Meern. Tussen 19.00 en 21.00 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom in Restaurant Castellum Novum, Castellumlaan 1 in De Meern. Tijdens deze bijeenkomst wordt getoond waar de nieuwe buslijnen gaan rijden. Ook is het mogelijk te reageren op de geplande locaties van de nieuw te plaatsen bushaltes.

Nieuwe dienstregeling

Uitgangspunt van het openbaar vervoersplan Leidsche Rijn is dat elke woonwijk en bedrijvenlocatie direct bij oplevering van de eerste woningen of bedrijven per bus bereikbaar is. De belangrijkste veranderingen de komende tijd zijn:


- De nieuwe lijn 39 gaat vanaf Utrecht CS via Terwijde en De Wetering-noord en Maarssenbroek-Noord naar station Maarssen rijden. Lijn 39 kruist het spoor via het tunneltje bij de Huppeldijk. De huidige pendeldienst in Terwijde komt hiermee te vervallen.


- Lijn 27 rijdt vanaf september door naar Vleuten en doet onderweg ook de wijk Het Zand aan, vanwege de oplevering van de eerste woningen in deze wijk. De route wordt dan: Utrecht CS - Vleutenseweg - Hogeweide - Langerakbaan - Het Zand - station Vleuten. De lus door Parkwijk vervalt hiermee, wat betekent dat er op de Langerakbaan in twee richtingen haltes zijn.


- Lijn 28 wordt per september 2005 doorgetrokken naar Vleuten en rijdt over de HOV-baan in Parkwijk in plaats van de huidige route over de Rijksstraatweg. De route wordt dan: Utrecht CS - Verlengde Vleutenseweg - HOV-baan in Parkwijk - De Meern - Vleuterweide - Vleuten NS.


- Voor de lijnen 27 en 28 is een eindhalte bij station Vleuten nodig. Hoe deze lijnen gaan rijden is nu nog niet duidelijk: ofwel via de Bottensteinlaan en de Pastoor Ohllaan naar de rotonde bij De Tol (om daar te keren), ofwel met een lus via de Hindersteinlaan en het centrum van Vleuten;


- Over de Rijksstraatweg blijven in ieder geval tot 1 januari 2007 de streeklijnen 128 en 180 rijden. De Rijksstraatweg wordt op deze datum in verband met werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de A2 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De streeklijnen zullen dan een alternatieve route (via Letschertweg of HOV-baan Parkwijk) naar Utrecht-stad rijden.


- Lijn 126/127 gaat tijdelijk via het bedrijventerrein Strijkviertel rijden. De route via de wijk 't Weer in De Meern blijft vooralsnog gehandhaafd. Of lijn 145 als zelfstandige lijn blijft rijden of geïntegreerd wordt met lijn 126/127 is nog onderwerp van nader onderzoek.


- Lijn 128 gaat over de HOV-baan in Veldhuizen rijden en gaat dan niet meer over de Heldammersingel. Lijn 28 blijft over de Heldammersingel rijden totdat de HOV-baan in Vleuterweide gereed is (2007). Daarna zal lijn 128 volgens planning de halte Wiericke (Veldhuizen-West) gaan bedienen. Onderzocht wordt of dit deel van de Heldammersingel een busvriendelijkere inrichting kan krijgen.

Meer informatie over de plannen voor de komende jaren rondom het openbaar vervoer in Leidsche Rijn en Vleuten-de Meern is te vinden op http://www.leidscherijn.nl/bereikbaarheid .

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jurjen van Keulen, Projectbureau Leidsche Rijn Gemeente Utrecht, 030 286 71 13.

Idem voor een kaartje van de nieuwe situatie van het busvervoer in Leidsche Rijn en Vleuten-de Meern per september 2005.