Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 12

vrijdag 25 maart 2005

Nota Weerstandvermogen
Het College van Burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met de uitgangspunten en de werkwijze met de nota Weerstandsvermogen en Risicomanagement. In deze nota staat beschreven hoe Zaanstad omgaat met het weerstandsvermogen, op welke wijze het college invulling geeft aan het risicomanagement en hierover communiceert met de raad. De reden van het opstellen van deze nota, is de invulling van artikel 212 uit de gemeentewet. Hierin is vastgelegd dat het college eens in de 4 jaar een dergelijke nota aanbiedt aan de Raad. De nota heeft geen directe financiële gevolgen. Er is gekozen voor een geleidelijke implementatie van deze nota. In november 2006 zal het risicomanagement volledig operationeel zijn. Hiervoor is gekozen zodat de nieuwe raad bij de programmabegroting 2007/2010 streefpercentages voor het weerstandsvermogen kan vaststellen. De huidige streefwaarde van de algemene reserve van 40,3 mln blijft tot die tijd gehandhaafd. Afhankelijk van de streefpercentages voor het weerstandsvermogen die de raad op dat moment vaststelt kan een nieuwe streefwaarde voor de reservepositie ontstaan. Deze nota wordt aan de Raad ter vaststelling aangeboden.

Aanvullende info nota Reserves en Voorzieningen Het College van Burgemeester en Wethouders is akkoord gegaan met de uitgangspunten en de werkwijze van de nota reserves en voorzieningen en de daarin opgenomen voorstellen. Basis voor deze nieuwe nota is het nieuwe Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) en het Besluit accountantscontrole provincies en gemeenten (BPAG). Binnen de kaders uit het BVV stelt de raadkaders vast hoe het college moet omgaan met de reserves en voorzieningen in Zaanstad. Tevens heeft het College ermee ingestemd dat reserves die structureel kleiner zijn dan 100.000 euro vrijvallen en als last worden begroot in de meerjarenbegroting. Dit gebeurt niet als ten laste van die reserves verplichtingen zijn aangegaan.
Voorzieningen die structureel kleiner zijn dan 50.000 euro zullen vrijvallen en worden als last in de meerjarenbegroting begroot, tenzij de wet instandhouding vereist of als er ten laste van de voorziening reeds verplichtingen zijn aangegaan.
De beperkingen in het gebruik van de reserves en de voorzieningen verloopt per saldo budget neutraal, ten opzichte van de oude werkwijze. Het effect wordt gerapporteerd in de BURAP II 2005 en wordt opgenomen in de programmabegroting 2006/2009, die in het najaar verschijnt.
Als de nota door de Raad wordt vastgesteld, wordt er vanaf het begrotingsjaar 2005 gewerkt worden conform deze nota.

Uitvoeringskader Zaanstad-Noord
Voor Zaanstad-Noord wordt een uitvoeringskader opgesteld. Het college van B&W heeft het Plan van Aanpak hiervoor goedgekeurd. Het uitvoeringskader zal antwoorden moeten gaan geven op actuele knelpunten en vraagstukken die in Zaanstad Noord spelen. Hoewel er al voor veel vraagstukken beleid is ontwikkeld, is het voor een effectieve ontwikkeling van het gebied nodig om samenhang aan te brengen tussen alle ontwikkelingen, en deze adequaat met elkaar verknopen.

De vraagstukken waar het uitvoeringskader zich op richt zijn onder meer: Hoe komt Poort Clam Dycke eruit te zien, en wat is het effect op de omliggende wijken? Wat is de toekomst van de bedrijventerreinen? Wat gebeurt er met de sportaccommodaties en de parken. Waar worden woon-zorgzones ontwikkeld? Waar kan nog worden bijgebouwd, en welke soort woningen moeten er dan worden gebouwd? Hoe kunnen de groene gebieden rond de dorpen worden bereikt? Het uitvoeringskader is geen visie, maar geeft concrete antwoorden op vragen over ontwikkelingen in Zaanstad-Noord die spelen bij partners, instellingen, bedrijven en bewoners over de nabije toekomst. Omdat ook nieuwe initiatieven moeten worden beoordeeld, zal het uitvoeringskader een doorkijk geven tot 2015.

Planning
Het uitvoeringskader wordt opgesteld door de gemeente Zaanstad, waarbij gekozen is voor een interactieve aanpak, in eerste instantie met vertegenwoordigers van wijk- en bewonersorganisaties en andere groeperingen in de wijken Wormerveer, Krommenie en Assendelft. Deze aanpak zal zijn zwaartepunt hebben in de periode juni-december 2005. Daarna is een officiële inspraakperiode. Het is de bedoeling dat het kader in april 2006 ter besluitvorming wordt voorgelegd aan het college van B&W. Via www.zaanstad.nl kan de voortgang van het uitvoeringskader worden gevolgd.

Relatie met de Koers van Zaanstad
Het college van B&W heeft de speerpunten voor de toekomst van Zaanstad vastgelegd in De Koers. De structuurschets Dansen op het Veen geeft hier uitwerking aan, door een visie te geven op de gewenste ontwikkeling van Zaanstad. Het uitvoeringskader is hier weer een verfijning van.

Gemeente koopt woning Stationsstraat aan
B&W heeft ingestemd met de aankoop van het pand aan de Stationsstraat 89b. Dit pand moet worden gesloopt om plaats te maken voor een tijdelijke parkeervoorziening en een tijdelijke vestiging van de Albert Heijn. Deze voorzieningen worden verplaatst van het Ankersmidplein naar het Noordschebos, omdat in de zomer de sloop van de parkeergarage aan het Rustenburg start.
Op de plaats van de huidige parkeergarage verrijst een complex met een bioscoop met meerdere zalen, winkels, woningen en een ondergrondse parkeergelegenheid. Het ontwerp van het nieuwe Rustenburgcomplex is bijna klaar. Vanaf 11 april is het ontwerp in het informatiecentrum aan het Ankersmidplein te bewonderen. De architect van het complex is op die dag in het informatiecentrum aanwezig om zijn ontwerp toe te lichten.
Als de bouw van het nieuwe Rustenburgcomplex aan het Ankersmidplein in het voorjaar van 2008 gereed is, komt de weg vrij op het Noordschebos om hier appartementen te kunnen realiseren.

Verder nam het College van B&W een besluit over:
* Voorstel i.v.m. afspraken wijkgericht werken
* Voorstel i.v.m. uitwerkingsplan Willis Zuidereilanden
* Voorstel i.v.m. uitwerkingsplan Willis Middeneilanden
* B&W besluit m.b.t. aanwijzing treasurer en plaatsvervanger
* Voorstel i.v.m. herbenoeming adviescommissie Beeldende Kunst