Provincie Zuid-Holland

Chinees / Zuid-Hollandse samenwerking in innovatieprojecten

08 March 2005


Sjanghai-missie werpt vruchten af

Gedeputeerde Asje van Dijk is teruggekeerd van een succesvol verlopen werkbezoek aan Sjanghai Een afvaardiging van de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam, onderzoekscentra en van de grote steden verbleef daar een week. De delegatie legde een basis voor samenwerking en uitwisseling op innovatief gebied.

"Tijdens de reis werd duidelijk dat Sjanghai in een enorm tempo het nieuwe zakencentrum van de wereld aan het worden is. Wetenschap en technologie spelen voor de Chinese overheid een sleutelrol en daarom is het goed om te kunnen constateren dat Zuid-Holland een strategische partner aan het worden is in dit proces," aldus de gedeputeerde. Zuid-Holland is nu de eerste regio die een eigen informatie-office heeft op het grote Zang Jiang Science Park.

De missie is mede georganiseerd en wordt ondersteund door Science Alliance; een intermediaire organisatie die de samenwerking en kennisoverdracht tussen universiteiten en externe partijen bevordert. De missie is het vervolg op het memorandum of understanding dat vorig jaar met Sjanghai werd gesloten en dat in het teken staat van de kenniseconomie.

De missie heeft een aantal concrete resultaten opgeleverd in de vorm van innovatieprojecten, waaronder:

- een principeovereenkomst met het Erasmus MC met om licenties te verstrekken op het gebied van kankeronderzoek.

- onderzoek naar de modernisering van Traditional Chinese Medicin, door het LUMC en TNO. Dit gebeurt in samenwerking met onderzoekscentra in Sjanghai - onderzoek naar mogelijke samenwerking op het gebied van leverziekten van het Erasmus MC en een onderzoeksbedrijf uit Sjanghai, met hulp van een IT-bedrijf

- een gezamenlijk onderzoeksprogramma van Tongji University (de technische universiteit van Sjanghai), de Sjanghai Water Authority en het Nederlandse KIWA, een instelling die zich o.a. bezig houdt met water research. Dit onderzoek richt zich op biochemische zuivering en het ontwikkelen van reinigingstechnologie.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook Chinese bedrijven en overheidsvertegenwoordigers die hebben laten weten, dat zij zich zullen verdiepen in de kansen die bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen hier kunnen bieden.

Verder heeft Zuid-Holland in Sjanghai het "Sjanghai South-Holland Representative Office" geopend. Andersom is in Den Haag vanaf 28 maart een kantoor geopend, dat deelnemers van projecten hulp biedt om partners te vinden, vestigingsmogelijkheden te onderzoeken en ondersteuning te bieden bij marktintroducties en regelgeving. Informatie over de mogelijkheden en contactinformatie voor bedrijven is te vinden op een website die voor deze gelegenheid is ontwikkeld: www.coinnovation.net.

Het is de bedoeling om in augustus van dit jaar een vervolgbezoek te organiseren om de vele contacten die zijn gelegd in samenwerkingscontracten om te zetten.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22