Gemeente Weert

9 maart 2005

ATELIERS KUNSTENAARS OPEN TIJDENS KUNSTINKIJK 2005

Vanuit De Tiendschuur vertrekt op 28 maart 2005, Tweede Paasdag, voor het dertiende jaar de Atelierroute in het kader van de KunstINkijk. Negentien kunstenaars uit verschillende disciplines uit Weert en omstreken stellen hun ateliers open voor belangstellenden. Ook dit jaar organiseert de Stichting Kunstcentrum Weert verschillende activiteiten.

De Tiendschuur opent om 9.45 uur zijn deuren. In het museum is een expositie ingericht van recent werk van de deelnemende kunstenaars. Om 10.15 uur wordt de expositie officieel geopend door Rob van Dooren, wethouder cultuur van de gemeente Weert. Direct na de opening van de KunstINkijk geeft Nelleke Boon, kunstschilder, uitleg aan belangstellenden over de kunstwerken. Om 13.00 uur herhaalt zij de rondleiding.

Atelierroute

De ateliers zijn op 28 maart geopend van 11.00 tot 17.00 uur. U herkent de ateliers aan het gele vaandel. De folder met deelnemers en routekaarten is vanaf 14 maart te koop in het VVV-kantoor en in het Infocentrum in de hal van het stadhuis van Weert. Op Tweede Paasdag is de route alleen verkrijgbaar in De Tiendschuur en in de ateliers. Prijs van de folder bedraagt E 1,50.

Activiteiten

De stichting nodigde dit jaar twee gastexposanten uit om deel te nemen aan de KunstINkijk. Michiel Gieskens, kettingzaagkunstenaar, exposeert in het atelier van Jac Vreeke. Joyce Vanderfeesten, documentaire- en reportagefotograaf, exposeert samen met Rien van Zeist in het Kunstcentrum aan de IJzerenmanweg 15. Drama docente Tineke Prins voert met deelnemers van de jeugdtoneelcursus van het Kunstcollege een schouwspel op. Het verhaal over een botsing tussen goed en kwaad kunt u bijwonen op het terrein gelegen aan de IJzerenmanweg 5 om 14.00 uur.

Openingstijden en informatie

De expositie KunstInkijk in De Tiendschuur aan de Recollectenstraat is op 28 maart te bezoeken van 9.45 tot 17.00 uur. De dagen erna, tot en met 1 mei 2005, dagelijks van 14.00 tot 17.00 uur. Informatie over de activiteiten van de Stichting Kunstcentrum kunt u vinden op het adres www.Kunstcentrumweert.nl en over De Tiendschuur op www.museumweert.nl.

2005.028 FS


---- --
9 maart 2005

BOOMFEESTDAG OP 16 MAART IN IJZEREN MAN-GEBIED

De landelijke boomfeestdag wordt dit jaar gevierd op woensdag 16 maart. Zo ook in Weert. Zoals ieder jaar zullen kinderen van een Weerter basisschool op die dag bomen en struiken planten. Het thema van de boomfeestdag is "Bomen en Dieren". Daarbij kan men denken aan groenstructuren, waarin dieren wonen en zich verplaatsen.

De deelnemende school is dit jaar de basisschool "Aan de Bron", locatie Emmasingel. Ca. 50 kinderen van groep 8 zullen op 16 maart tussen 11.00 en 11.45 uur in het bosgebied van de IJzeren Man jonge loofbomen en struiken planten. Daar zijn in verband met het waterplan, dat op dit moment wordt uitgevoerd, bomen gerooid. Op de open plekken die zo zijn ontstaan zullen de kinderen de bomen en struiken planten.

Tentoonstelling en natuurleerpad
De boomfeestdag wordt door de gemeente georganiseerd in samenwerking met de scholengidsen van het IVN. Zij verzorgen voor de kinderen, voorafgaand aan de plantactie, een rondleiding langs de tentoonstelling "Door weer en wind" in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en een rondwandeling over het natuurleerpad bij het milieucentrum.

2005.030 FS


---- --
9 maart 2005

REVE-AVONDEN IN HET GEMEENTEARCHIEF WEERT

Het gemeentearchief Weert beschikt over een uitgebreide Reve-collectie die grotendeels afkomstig is van Guus van Bladel. De beroemde schrijver Gerard Reve woonde van najaar 1972 tot voorjaar 1975 met Guus van Bladel samen aan de Nieuwe Markt in Weert. In deze periode heeft Reve erg veel geschreven. Dat is de reden waarom het Gemeentearchief Weert binnenkort drie avonden gaat organiseren rond deze "volksschrijver" die erin slaagde om met zijn werk en zijn manier van leven voortdurend opzien te baren en zeer uiteenlopende reacties uit te lokken. De inschrijving voor die avonden is nu geopend.

Twee neerlandici, drs. Herman van Horen (eerste twee avonden) en drs. Jan Willard (laatste avond) laten de deelnemers op boeiende wijze kennis maken met Reve. Zij gebruiken daarbij originele archiefstukken en audiovisuele hulpmiddelen. Tijdens de eerste avond staat het leven van Gerard Reve, in het bijzonder zijn Weerter periode, centraal. De tweede avond gaat vooral over zijn brievenboeken en romans, waarbij natuurlijk wordt stilgestaan bij De Avonden. De laatste avond wordt besteed aan de poëzie van Gerard Reve.

Praktische gegevens
De Reve-avonden worden gehouden op de woensdagen 1, 8 en 15 juni 2005 van 20.00 tot 22.00 uur in de studiezaal van het archief in het Stadhuis, Beekstraat 54 te Weert. Er kunnen maximaal tien personen worden toegelaten. Bij overtekening kan men zich desgewenst op een wachtlijst laten plaatsen voor een herhaling. Het inschrijfgeld (inclusief de kosten voor documentatiemateriaal) voor drie avonden samen bedraagt E 15,-. Men kan niet inschrijven voor slechts één avond.

Aanmelding
Voor inlichtingen en aanmelding kan men tijdens kantooruren terecht bij het Gemeentearchief Weert, tel. (0495) 575 470 of 575 472 of e-mail: gemeentearchief@weert.nl. Deelnemers wordt verzocht op de eerste avond het gehele inschrijfgeld contant te betalen.

2005.034 FS


---- --