Novib

Speciaal Novib team bij Fortis Marathon Utrecht

Een speciaal Novib-team zal deelnemen aan de Fortis Utrecht Marathon op 28 maart 2005. Onder de noemer RUN FOR EDUCATION wil het team het belang van onderwijs, m.n. voor meisjes, onderstrepen. Het team zamelt bovendien geld in voor onderwijsprojecten van Novib-partners.

Leden van het team, bekende en âgewoneâ deelnemers, betalen extra inschrijfgeld om aan de 10 kilometer, halve of hele marathon deel te nemen. De bekende deelnemers zijn o.a. Prins Pieter Christiaan, Kamiel Maasse, Paul Rosenmuller, Dolf Jansen, Suzanne Bosman (presentatrice RTL Nieuws), Hans Ganzevoort (Radio 1) en Harry de Vries (fractievoorzitter CDA provincie Gelderland). Alle Novib-lopers zijn herkenbaar aan de speciale button.

Lopers die zich nog willen aansluiten bij het Novib-team kunnen zich inschrijven op 27 en 28 maart bij de Novib tent in het atletendorp op Utrecht Leidsche Rijn.

Naast het speciale Novib-team zal Novib ook met een infostand aanwezig zijn bij de Fortis Utrecht Marathon.

Het geld van deze actie komt ten goede aan Novib-partner ASE, een organisatie die zorgt voor de bouw van schooltjes in Ethiopië, in gebieden die ver verwijderd liggen van officiële scholen en die vooral voor meisjes een uitkomst zijn. Meisjes gaan vaak niet naar de ver weggelegen overheidsscholen omdat hun ouders bang zijn dat ze onderweg worden lastiggevallen en omdat ze geen hele dagen gemist kunnen worden in het huishouden.

Wereldwijd krijgen meer dan 100 miljoen kinderen nog steeds geen onderwijs. Terwijl onderwijs het einde van armoede kan betekenen. Tweederde van deze kinderen zijn meisjes. In 2000 spraken de VN-landen in de Millenniumdoelstellingen duidelijke doelstellingen met elkaar af. In 2005 evenveel meisjes als jongens naar school en in 2015 toegang tot goed onderwijs voor alle kinderen van de wereld.

Novib voert dit jaar campagne voor onderwijs voor iedereen. Zo heeft Novib onlangs de actie Onderwijs Overwint Armoede gelanceerd. Dit thema zal ook terugkomen op festivals (o.a. Pinkpop, Lowlands).

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 21 maart 2005

Run for education
Run for education
(Novib)