Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws

Paasvuren, zomertijd en Pasen

Op veel plaatsen in Nederland ruikt het op de ochtend van tweede Paasdag buiten naar een brandlucht, als gevolg van de traditionele Paasvuren die op veel plaatsen zijn aangestoken (zie bv www.paasvuur.nl). Doordat de atmosfeer nog stabiel is, blijft deze lucht tot het eind van de ochtend hangen. Met het oplopen van de temperatuur wordt de atmosfeer onstabieler en kan de lucht in de onderste paar honderd meter vermengd worden met de lucht erboven en zal deze lucht geleidelijk verdwijnen.
Paasvuren die vanavond worden aangestoken, kunnen morgenochtend tot dezelfde situatie leiden. In combinatie met de te verwachten mist, kan dat de mist alleen maar doen verergeren (zie KNMI-weerpagina).

Op de eerste Paasdag is de zomertijd ingegaan, voor de zesde keer sinds 1977, toen de zomertijd opnieuw werd ingevoerd. De zomertijd zorgt ervoor dat ook de dagelijkse gang van het weer verschuift, zodat bijvoorbeeld het koudste en warmste moment van de dag wat later zijn. Door het warme weer van de laatste dagen, met in het noorden en oosten temperaturen van 21 graden, is het voorjaar in de natuur snel op gang gekomen. Volgens Baltus Zwart, oud-meteoroloog van het KNMI en bioloog is door het grilliger verloop van de temperatuur sprake van een tweedeling van de lente.

Op onze site meer hierover: hoe uniek was het temperatuurverloop dit jaar, hoe was het de afgelopen winter eigenlijk, hoe kan het dat de ozonlaag zo koud is, wie bedacht de zomertijd en hoe is het weer met Pasen?

Nader verklaard:

Zomertijd
Grillig Paasweer
Tweedeling van de lente
Unieke temperatuurtegenstellingen
Dagelijkse gang

Winter 2005: vrij zacht met venijnige staart
Recordkou en historische sneeuwdagen

Lente in maart
Een eeuw maart
Sterke ozonafbraak in de afgelopen winter

Laatste wijziging: 28 maart 2005

PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI