Politie Groningen

Jongeren verantwoordelijk voor vernielingen aan woningen (28/03/05)

Adorp 28-03-2005 -
Incidenten tijdens jaarwisseling

De politie heeft de vernielingen aan twee woningen aan Torenweg en van een brievenbus aan De Vang, gepleegd tijdens de jaarwisseling, opgelost. Zes jongeren uit Adorp in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, bleken na enkele tips en een buurtonderzoek betrokken bij de geweldplegingen. De 19-jarige verdachte wordt als hoofdverdachte aangemerkt.

De jongeren werden druppelsgewijs op het politiebureau door de buurtagent gehoord. Uit de verhoren kwam naar voren dat de vernielingen waren aangericht met behulp van zware nitraatbommen. Dit vuurwerk bleek in het bezit te zijn van de 19-jarige verdachte.

Levensgevaarlijk
Bij één van de woningen aan de Torenweg werd een dakgoot vernield door een stuk vuurwerk in de dakgoot te gooien. Door de ontploffing ontstond een behoorlijk gat in de goot. De schade wordt geraamd op ruim 800 euro. Bij de andere woning aan de Torenweg moesten twee ramen het ontgelden door het zware vuurwerk in een fles tot ontploffing te brengen. Uiteraard is dit levensgevaarlijk voor omstanders, maar is bij dit incident niemand gewond geraakt. Ook de stalen brievenbus werd door het zware vuurwerk opgeblazen. De 19-jarige bekende betrokken te zijn geweest bij alle drie openlijke geweldplegingen. De andere jongeren waren bij de geweldplegingen aanwezig of hebben gezien wat er gebeurd is.

De zaak van de 19-jarige jongen Adorp zal door justitie apart worden beoordeeld. Twee jongens van 15 en 16 jaar, beiden uit Adorp, zullen worden doorverwezen naar buro Halt. Ook zal Halt bemiddelen in de toegebrachte schade. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Het onderzoek is afgerond.