Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (2e Paasdag)

TILBURG, 28 maart 2005

Fietsendieven aangehouden
TILBURG Zondag 27 maart zijn 3 Tilburgers van 14, 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van het stelen van een fiets uit een schuur aan de Heubergerstraat.
Agenten kwamen het drietal op het spoor na een melding om 16.50 uur dat de drie met een afgesloten fiets over over de Sibeliusstraat liepen te zeulen. Ze werden aangetroffen op de Strausslaan. Bij het zien van de agenten nam de 18-jarige meteen de benen en toen de overige twee over de fiets werden aangesproken ging ook de 17-jarige er als een (paas)haas vandoor. De 14-jarige kon meteen worden aangehouden. De 18-jarige werd kort daarna nog in de omgeving aangetroffen en ook hij kon mee naar het politiebureau. Later op de avond is ook de derde verdachte, de 17-jarige, in zijn woning aangehouden. De drie zijn voor het instellen van een nader onderzoek ingesloten.

Indringer aangehouden
TILBURG - Een 27 jarige man uit Eindhoven is zondag 27 maart even na 19.00 uur aangehouden omdat hij zonder toestemming in het verzorgingstehuis aan de Wethouderslaan was. De man had een ontzegging die hij had aan zijn laars gelapt. De man werd aangetroffen in de kamer van zijn moeder. Na verhoor mocht hij in de loop van de avond weer naar huis.

Man aangehouden voor huiselijk geweld
TILBURG Zondag 27 maart om 21.15 uur is een 37-jarige Tilburger aangehouden omdat hij zijn 47-jarige vriendin mishandeld had. De mishandeling was het gevolg van een ruzie die de twee kregen tijdens het uitgaan. Onderweg naar huis kreeg de vrouw in de auto al enkele klappen in haar gezicht. Eenmaal thuis in de woning van de vrouw aan het Eisingahof was het even rustig, maar ging de man daarna nog verder door het lint en sloeg en trapte de vrouw verschillende keren. De man is vervolgens naar zijn eigen huis gegaan, waar hij even later kon worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De vrouw liep bloeduitstortingen op aan hoofd, nek en benen.

Aangehouden voor bedreiging zoons
TILBURG Een 48-jarige man uit Tilburg is zondagavond tegen middernacht aangehouden omdat hij zijn twee zoons met de dood bedreigde. Dat gebeurde in de woning van de ouders aan de Prof. Keesomstraat. Problemen in de familiesfeer waren in de loop van de avond aanleiding voor een ruzie tussen vader en de twee zoons van 18 en 20 jaar.

Dronken man zorgt voor overlast
TILBURG Een 23-jarige man uit Wamel heeft zondagavond voor de nodige overlast gezorgd. Uiteindelijk belandde hij voor het uitslapen van zijn roes op het politiebureau.
De man was eerder op de avond een café op de Gasthuisring binnengekomen en was daar op enig moment na het drinken van een pilsje van zijn barkruk gevallen. Achter in het café is de man vervolgens in slaap gevallen en rond middernacht door de café-eigenaar buitengezet om deze ging sluiten. Gewaarschuwde agenten troffen de man daarna op straat en kregen geen fatsoenlijk woord uit hem. De man begon te wildplassen ondanks gewaarschuwd te zijn en had verder overal het lak. Omdat met de man geen zinnig gesprek te voeren was is hij voor zijn eigen veiligheid ingesloten op het bureau. Na het uitslapen van zijn roes is hij met een proces verbaal voor wildplassen en openbare dronkenschap weer naar huis gestuurd. De man wist zich niets van het voorval te herinneren.

Man opgepakt voor beledigen agent
TILBURG Een 19-jarige man uit Veldhoven is zondag 28 maart om 04.20 uur aangehouden voor het beledigen van een agent. De man vond het op de Heuvel nodig om de surveillerende agent uit te maken voor kankerwout.

17-jarige rijdt auto van pa in puin
GOIRLE Een 17-jarige jongen uit Goirle probeerde zondag 28 maart rond 04.45 uur uit handen van de politie te blijven, maar vloog op de Tilburgseweg uit de bocht en knalde tegen een stoeprand. Met een afgebroken voorwielophanging was het gedaan met zijn vlucht. De jongen had uiteraard geen rijbewijs en had zonder toestemming van zijn vader de auto meegenomen.
Surveillerende agenten hadden kort daarvoor twee autos met hoge snelheid over de Dorpsstraat hen tegemoet zien rijden. Omdat ze dat een controle waard vonden zijn ze gekeerd om achter de autos aan te gaan. Dat was maar kort nodig, want de 17-jarige, hij reed als tweede, viel zelf al stil. De jongen is op het politiebureau verhoord, waar hij later door de vader is opgehaald.

Hennepkwekerij geruimd
TILBURG Na een melding van een brand is maandag 28 maart kort na middernacht een hennepkwekerij ontdekt in een schuur achter een boerderij aan de Hultenseweg. De brand bleek een lichte rookontwikkeling. In de schuur werd in een weggewerkte ruimte een professioneel ingerichte hennepkwekerij aangetroffen met tussen de 1000 en 1500 plantjes. Er was ondermeer sprake van een eigen aggregaat.
De hennepkwekerij is in de loop van maandag door een specialistisch bedrijf ontmanteld en geruimd. De politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar en huurder van de ruimte. De bewoner wist volgens een afgelegde verklaring niets van activiteiten in de schuur.

Vrouw aangehouden voor bedreiging
TILBURG Een 19-jarige vrouw met psychische problemen is maandag 28 maart rond het middaguur in de Dessinateurstraat aangehouden. De vrouw had haar moeder en 16-jarige zus gedreigd met een mes neer te steken. Toen gewaarschuwde agenten op het adres aankwamen stond de vrouw met een vleesmes in de woning en liep daarmee de tuin in. Pogingen om haar het mes afhandig te maken mislukten waarbij de agenten pepperspray gebruikten. Daar reageerde de vrouw niet op, waarna ze het mes weggooide en weg wilde lopen. Ze kon daarna zonder problemen worden aangehouden en op het bureau worden ingesloten. Voor haar is ook hulpverlening ingeschakeld.

SMS-Alert ingezet bij zoektocht naar gewapende inbreker

TILBURG - Maandagmorgen 28 maart heeft de politie bij haar speurtocht in de Reeshof naar een man die geprobeerd had in te breken en daarna met een vuurwapen enkele mensen had bedreigd, met behulp van SMS-Alert de hulp van het publiek ingeroepen. Ondanks verschillende telefoontjes van burgers die de man hadden zien lopen is hij niet aangetroffen. De politie van het team Tilburg West gaat verder met het onderzoek naar de inbreker die mogelijk nog meer inbraken op zijn geweten heeft.

Maandagmorgen kwam om 10.45 uur het eerste telefoontje bij de politie binnen. Daarin werd gemeld dat de man in een brandgang op de Delfshavenstraat nabij de Dwingeloostraat was betrapt toen hij over een schutting achter een woning wilde klimmen. De man wist in eerste instantie via verschillende brandgangen te ontkomen, maar liep in de Dreumelstraat een man tegen het lijf die hem wilde tegenhouden. Daar bedreigde hij deze man en enkele anderen die erbij gekomen waren, met een vuurwapen en wist weer te ontkomen. In de Drielstraat raakte men het zicht op hem kwijt.

Een SMS-Alert bericht met het signalement van de man en de waarschuwing voor het vuurwapen werd naar 774 aangesloten bewoners in de Reeshof verstuurd.
Dat leverde verschillende reacties van mensen op die de man hadden gezien. Een van deze melders wist te vertellen dat de man iets in het water aan de Domburgsingel had gegooid. Omdat het hier mogelijk om het vuurwapen zou kunnen gaan hebben duikers van de politie daar naar gezocht, maar niets gevonden.
Nadat een melding binnenkwam dat de gezochte was gesignaleerd in de buurt van het kanaal en richting Kruidenlaan en omgeving was gelopen, is een volgend SMS-Alert bericht naar 775 aangesloten bewoners verstuurd. Nu met de vluchtrichting en de mededeling om zelf vooral geen actie te ondernemen.

Een onderzoek in de Kruidenbuurt leverde niets op. De man is niet meer aangetroffen.
De politie van het team Tilburg West gaat verder met het onderzoek en denkt dat gezien het signalement van de man hij verantwoordelijk is voor meer inbraken in de buurt.
Om 13.42 uur is een afsluitend SMS-Alert bericht verstuurd om de aangesloten bewoners te bedanken voor hun medewerking.

SMS-Alert is een pilot project van de politie Midden en West Brabant. Door een SMS bericht met postcode en huisnummer te sturen naar 4040 kunnen inwoners van de wijk Reeshof zich aanmelden. Zij ontvangen dan SMS-berichten als er een kind in de wijk vermist is of een inbreker gesignaleerd wordt. Ook stuurt de politie preventieberichten via dit medium. Met het middel wil de politie de burger meer betrekken bij het politiewerk, waarbij de deelnemers de extra ogen en oren zijn. Bij een onlangs gehouden evaluatie bleek dat zowel burgers als politie tevreden zijn met dit project. Het is voorlopig verlengd tot 1 juli van dit jaar in afwachting van een definitieve beslissing van de korpsleiding over eventuele voortzetting of uitbreiding ervan. Tijdens de actie van vandaag hebben zich 17 nieuwe mensen als deelnemer voor het project aangemeld.

Auteur: Jan Clarijs