Universiteit van Amsterdam

Hoogleraarsbenoemingen

Dr. J.A.A.M. Biemans (1951) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Wetenschap van het handschrift in relatie tot de beschavingsgeschiedenis, in het bijzonder van de Middeleeuwen (500-1500), aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Prof. mr Herman de la Fontaine Verwey Stichting te Amsterdam en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Beide instellingen wensen daarmee de beoefening van de boekwetenschap als onderdeel van de cultuurgeschiedenis te bevorderen. Voor zijn onderzoek en onderwijs zal de nieuwe hoogleraar intensief gebruik kunnen maken van de rijke handschriftencollecties van zowel de Koninklijke Bibliotheek als de Bibliotheek van de UvA.

Als hoogleraar zal Jos Biemans blijven participeren in het onderwijs en onderzoek van de leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde van de UvA, en van de landelijke Onderzoekschool Mediëvistiek. Daarnaast wil hij een bijdrage leveren aan het samenstellen van een digitale geschiedenis van het handgeschreven boek in de Nederlanden. Tevens werkt hij mee aan de uitvoering van het door NWO gesubsidieerde project From parchment to portal. In dit project, een initiatief van vooral de Koninklijke Bibliotheek en de Universiteitsbibliotheken, zullen alle in Nederland bewaarde middeleeuwse handschriften worden beschreven en zullen van ieder handschrift enkele bladzijden worden gereproduceerd.

Biemans was van 1980 tot 1991 verbonden aan de bibliotheek van de Universiteit Leiden, sinds 1987 als adjunct-conservator Westerse handschriften. Sinds 1986 is hij als universitair docent verbonden aan de leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde van de UvA. Daarnaast is hij sinds 1991 conservator handschriften aan de Universiteitsbibliotheek van de UvA.

De oratie van Biemans vindt plaats op vrijdag 15 april, om 14.30 uur in de Aula van de UvA (Singel 411, Amsterdam).

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.