PERSBERICHT - 2005-03-28

Pasen toch nog iets drukker dan verwacht

Pasen is voor de toeristische sector toch nog iets drukker geweest dan werd verwacht. Mede door het mooie weer in de aanloop naar het weekend besloten veel mensen op het laatste moment om er toch op uit te gaan. Volgens een schatting van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) waren er met Pasen 850.000 buitenlandse toeristen in het land en gingen 325.000 Nederlandser in eigen land op Paasvakantie.

Het lekkere weer op Eerste Paasdag zorgde voor een piek in de dagjes uit. NBTC verwacht dat de schatting van zon 15 miljoen dagtochtjes tijdens de Pasen wel ongeveer zal zijn gehaald.

Het aantal buitenlandse toeristen is 25.000 meer dan verwacht (825.000). Er was sprake van veel last minute boekingen in de hotels en bungalowparken. Ook kwamen toeristen op de bonnefooi omdat het weer op Goede Vrijdag en zaterdag prima was voor een dagje uit. Opvallend veel Duitsers waren dit weekend in ons land voor een korte vakantie, zowel in de grote steden als in de regio.

In Brabant en Noord- en Midden Limburg en in Zeeland waren veel Belgische vakantiegangers. Opvallend veel toeristen uit Engeland, Frankrijk Spanje, Italië, Oost-Europa (o.a. Polen), Rusland en Azië (Japanners) en de Verenigde Staten bezoichten de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam .

Goede bezetting hotels en bungalowparken
De buitenlandse vakantiegangers verbleven overwegend in hotels en bungalowparken. De bezetting was goed te en stabiel ten opzichte van vorig jaar. Op de Waddeneilanden waren veel Nederlandse en Duitse vakantiegangers. Campings in Zeeland, Brabant, Gelderland en Overijssel en Noord- en Midden Limburg gaven een wisselende bezetting aan vanwege de vroege Pasen en het wisselvallige weer. Desondanks waren veel seizoenplaatsen en stacaravans bezet. In het hele land was sprake van veel last minute boekingen. Het mooie weer aan het begin van vorige week heeft vele vakantiegangers doen besluiten toch op pad te gaan.

Evenementen
Bij de dagtoeristen waren vooral de attractieparken, dierentuinen en musea populair. Overal werd een gelijk of lichte toename van het bezoek ten opzichte van vorig jaar geconstateerd. Het grotendeels droge Paasweekend was voor velen aanleiding om erop uit te gaan. Opvallend is dat Paasevenementen tot extra bezoek hebben geleid, zoals de Paasvuren in het Oosten van het land, de Paasralley op de Apenheul, Paasbrunches in de diverse hotels en de Easter Parade in de Keukenhof. Ook nieuwe attracties zorgden voor een toename van het bezoek zoals de Splash Battle in Walibi World en het Loeki de Leeuw Carnival Festival in de Efteling.

Uitschieters
Uitschieters waren Cape Holland in Den Helder, het Ecodrome in Zwolle en het Aviodrome in Lelystad. Attractiepark Slagharen, Hellendoorn, Madurodam, Safaripark Beekse Bergen zijn zeer tevreden over de start van dit toeristisch seizoen. Zij mochten vele Nederlandse maar ook Duitse en Belgische bezoekers families met kinderen - ontvangen. Topdrukte was er op Eerste en Tweede Paasdag in het Aviodrome. Duinrell spreekt van een gezellig drukke Pasen.