Gemeente Barneveld


De Kruijf voorgedragen als wethouder

Onderstaand bericht is uitgegeven door de SGP-fractie. Deze zal dhr. De Kruif in de raadsvergadering van 29 maart a.s. voordragen als opvolger van dhr. Barten.

,,De SGP fractie in Barneveld heeft dinsdagmiddag 8 maart dhr. A. de Kruijf voorgesteld als kandidaat wethouder.

Na het aftreden van dhr. Barten heeft de SGP-fractie met elkaar de mogelijkheden uitvoerig besproken om te komen tot een kandidaat wethouder. In dit proces is er nauw contact geweest met het gemeentelijk bestuur van de SGP, maar ook met de achterban, de leden van de SGP.

Alvorens tot een kandidaatstelling is overgegaan heeft de fractie een profielschets opgesteld.

De SGP-fractie heeft gezocht naar een kandidaat die principieel is: iemand die volledig achter het beleid van de SGP staat. En dit op een waardige wijze kan verdedigen en hiermee op een evenwichtige manier weet om te gaan.

Er is gezocht naar iemand met gezag. Gezag dat is gefundeerd op communicatieve eigenschappen, deskundigheid maar ook sociale vaardigheden. Communicatie is essentieel binnen het college, naar de gemeenteraad, met het ambtelijke apparaat en vooral naar onze burgers.

De deskundigheid van de kandidaat speelt hierbij een belangrijke rol. Als gevolg van de invoering van het dualisme is de vraag naar een goede vakwethouder toegenomen. Vooral de portefeuille Ruimtelijke Ordening en Milieu vragen om expertise.

Er is gezocht naar iemand met management ervaring, iemand die weet de ambtenaren op een adequate wijze aan te sturen zonder zich met de details te bemoeien. Iemand die ook weet eigenstandig beleid te ontwikkelen en een duidelijke richting in beleid kan aangeven.

Tevens is de SGP op zoek geweest naar iemand die het wethouderschap voor langere tijd ambieert. De SGP wil continuïteit in het bestuur van de gemeente en dat is niet gebaat bij iemand die na een jaar het bestuur alweer verlaat.

De wethouder moet kort samengevat én principieel én bekwaam zijn.

De SGP heeft hoge eisen gesteld aan haar kandidaat. Dit heeft alles te maken met de zaak waar voor we staan. Daar kunnen en mogen we niet lichtvaardig over denken. De SGP-fractie wil haar verantwoording nemen in het dagelijks bestuur van de gemeente Barneveld en hebben daarom gezocht naar een kandidaat die voldoet aan dit profiel. Deze persoon is gevonden in de persoon van de heer De Kruijf. Hij voldoet in hoge mate aan het gestelde profiel.

Dhr. De Kruijf is 52 jaar, komt uit Bennekom, is getrouwd en heeft vijf kinderen in de leeftijd van 9 tot 17 jaar. Op dit moment is hij secretaris van de Reconstructie commissie Gelderse Vallei / Utrecht Oost en is hij secretaris van de Stichting Gelderse Vallei. Daarvoor is hij 20 jaar werkzaam geweest bij de provincie op het gebied van Ruimtelijke ordening. Hij is met name bezig geweest met bestemmingsplannen die het buitengebied betreffen. Zijn werkervaring komt goed overeen met de portefeuille die hij krijgt mocht hij wethouder worden.

De fractie is unaniem positief over de beoogd wethouder De Kruijf. Dit is gebaseerd op zijn deskundigheid, communicatieve vaardigheden, en antwoorden tijdens het gesprek. Hij wil constructief met de fractie, College en raad samenwerken. Tevens heeft hij bewezen standpunten helder te kunnen verwoorden met goede argumenten. Ook weet hij de weg bij de provincie en weet hij hoe ambtelijke en bestuurlijke processen verlopen.

De SGP-fractie spreekt de wens uit dat de raad zich op D.V. 29 maart unaniem zal uitspreken voor haar kandidaat, zodat de heer De Kruijf het werk als wethouder, namens de SGP, in onze mooie gemeente mag gaan doen.''