Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 13

Debat: Beter boeren met minder beesten

'Ongeloof over koeienflat' kopte de Telegraaf onlangs. Na de plannen voor varkensflats in de havens moeten nu ook onze koeien de hoogte in. 'Wat je groot aanpakt kost minder' is de filosofie achter deze plannenmakerij. Maar is dit ook echt zo, en belangrijker nog, willen we dit wel? Willen we een einde maken aan het boerenbestaan in Nederland? Of zijn er mogelijkheden voor een omschakeling naar duurzame kwaliteitsproductie? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert een debat over deze vragen op 29 maart 2005. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Louis Hartlooper Complex,Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree 3,5/ 2, met korting. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Bouwe Taverne, manager Strategisch Duurzame Ontwikkeling Rabobank; debatteren: Jos Ramekers, voorzitter Productschappen Vee, Vlees en Eieren; Annechien ten Have, voorzitter Vakgroep Varkens van de LTO; Wouter van Eck, campagneleider Landbouw en Voedsel van Milieudefensie; Ge Backus, Landbouw Economisch Instituut (LEI) en een vertegenwoordiger van het Ministerie van LNV.

De bio-industrie veroorzaakt veel schade die niet door de sector zelf wordt betaald. Milieuvervuiling, ontbossing in de tropen voor veevoerproductie, schade aan natuurgebieden en kosten van grootschalige dierziekten. De belastingbetaler en toekomstige generaties draaien voor deze kosten op. Het principe 'de vervuiler betaalt' gaat dus niet op. Desondanks kunnen Nederlandse veehouders de scherpe concurrentie met landen als Brazilië en Thailand nauwelijks nog aan. De ingeslagen weg van zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk produceren biedt hiervoor geen oplossing. Volgens Milieudefensie is er wél toekomst voor een duurzame veehouderij, met kwaliteitsproductie hoog in het vaandel. Maar hoe gaan wij beter boeren met minder beesten? Wat achten we noodzakelijk om te komen tot een duurzame, levensvatbare veehouderij in Nederland?