Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 maart 2005


Wiardi Beckman Stichting en PvdA Kenniscentrum presenteren Leergeld


Sociaal-democratische onderwijspolitiek in een tijd van nieuwe verschillen"


Dinsdag 29 maart presenteren het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid, de Wiardi Beckman Stichting en het PvdA Kenniscentrum samen met Uitgeverij Mets&Schilt het boek Leergeld , van Sjoerd Karsten en Wim Meijnen, onderwijskundigen aan de Universiteit van Amsterdam. De presentatie wordt gehouden in de Frits van der Poelzaal van Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag en begint om 15.30 uur.


De adjunct-directeur van de WBS, Frans Becker, opent de bijeenkomst met een korte inleiding, waarna een van de auteurs van het boek, Wim Meijnen, een toelichting geeft.


Vervolgens wordt Leergeld aangeboden aan de voorzitter van de PvdA Tweede-Kamerfractie Wouter Bos, die een eerste reactie zal geven.


De Haagse PvdA-wethouder van Onderwijs Pierre Heijnen en Edith Hooghe, lector aan de Avans Hogeschool zullen hierna reageren op het boek.


Het boek werd geschreven op verzoek van de Wiardi Beckman Stichting en het Kenniscentrum van de PvdA. De auteurs menen dat de PvdA zich de afgelopen dertig jaar teveel heeft gericht op van bovenaf opgelegde structuurwijzigingen van het onderwijs en zich teveel heeft laten leiden door de opvatting dat het onderwijs zich primair moet richten op de individuele ontplooiing van kinderen.


Inmiddels wordt het onderwijs geconfronteerd met nieuwe verschillen tussen kinderen - van sociaal-economische, culturele en religieuze aard, en gevolg van de immigratiebeweging sinds de jaren zeventig. In het licht van deze nieuwe verschillen, zal de PvdA, zo menen de auteurs, haar onderwijspolitiek een nieuwe richting moeten geven, wil zij haar klassieke doelstellingen kunnen realiseren. Bestrijding van onderwijsachterstanden en bevorderen van sociale cohesie moeten nu voorrang krijgen. Daarvoor is aanpassing van het onderwijsbestel gewenst. De auteurs pleiten voor modernisering van artikel 23 van de Grondwet, voor kleinere scholen, meer nadruk op overdracht van normen en waarden en het ontmoedigen van verdere groei van het Islamitisch onderwijs.


Sjoerd Karsten en Wim Meijnen, Leergeld. Sociaal-democratische onderwijspolitiek in een tijd van nieuwe verschillen. Met commentaren van Mariëtte Hamer, Eric Helder, Edith Hooge, Piet de Rooy, Jacques Tichelaar en Ankie Verlaan. Redactie en inleiding door Frans Becker en Angelina Scalzo.


Mets&Schilt, Wiardi Beckman Stichting, Kenniscentrum Partij van de Arbeid, Amsterdam 2005.


160 pagina s


Winkelprijs 12 euro.