Gemeente Zwolle

Behoefteonderzoek op deelterreinen wonen, welzijn en zorg

In de komende weken voert de gemeente Zwolle een behoefteonderzoek uit, omdat zij meer wil inspelen op de behoeften en wensen ten aanzien van wonen, welzijn en zorg. De gemeente gebruikt de onderzoeksinformatie voor de beleidsontwikkeling over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeente wil meer inzicht krijgen in de zorg -en ondersteuningsvraag van ouderen, mensen met een psychiatrische handicap, mensen met een verstandelijke handicap en mensen met een lichamelijke beperking op de terreinen wonen, welzijn en zorg.

Vanaf 29 maart 2005 verstuurt de gemeente de vragenlijsten met begeleidende brief naar bovengenoemde doelgroepen. De gemeente heeft LBF Servicebureau ´Onderling Sterk´ gevraagd om interviews af te nemen bij mensen met een verstandelijk beperking. Het servicebureau is ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het project `Zeg het ons!´. De kracht van deze methode is dat de interviews worden afgenomen door mensen met een verstandelijke beperking. Het onderzoek wordt in dezelfde periode uitgevoerd.

Betrekken
De gemeente wil haar inwoners betrekken bij het beleid van de Zwolse samenleving. Zij vindt de mening van haar burgers belangrijk en wil in haar plannen aansluiten op de wensen en behoeften van haar inwoners.

Resultaten
Met de resultaten van het onderzoek wil de gemeente Zwolle werken aan een aanbod van voorzieningen dat ouderen en mensen met een beperking kan helpen om zo lang mogelijk in het eigen huis te blijven wonen. Voor specifieke vragen over onderzoek kunt u contact opnemen met Roelien Dekker, medewerker Onderzoek en Statistiek bij de gemeente Zwolle, telefoonnummer (038) 498 29 28.

Het rapport verschijnt eind juni 2005 en kan door belangstellenden worden opgevraagd bij het secretariaat van afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, telefoonnummer (038) 498 20 71 of per e-mail: secretariaat.mo@zwolle.nl.


---