Gemeente Delft Op last van de burgemeester wordt coffeeshop The Game aan de Breestraat 30 voor vier weken gesloten met ingang van 29 maart 2005. Coffeeshop De Boeddha aan het Achterom 19A wordt eveneens voor vier weken gesloten, waarbij de sluiting ingaat op 26 april 2005. Bij een controle is in beide coffeeshops een persoon beneden de leeftijd van 18 jaar aangetroffen. De bijbehorende sanctie staat in de handhavingsmatrix van het Delftse coffeeshopbeleid.

De controle vond plaats op donderdag 24 februari. Er is proces-verbaal opgemaakt en de eigenaren van de coffeeshops zijn gehoord. Op grond van de door het college van Procureurs Generaal opgestelde gedoogcriteria voor softdrugs verstrekkende coffeeshops, de zogenaamde A.H.O.J. - G criteria (Staatsblad 2000, 250), mag in een coffeeshop geen persoon aanwezig zijn beneden de leeftijd van 18 jaar. De burgemeester is van mening dat er overtuigend is vastgesteld dat de coffeeshopeigenaar zich niet aan het leeftijdscriterium heeft gehouden.

De burgemeester heeft op grond van artikel 174 van de Gemeentewet de bevoegdheid om een coffeeshop te sluiten, als er sprake is van overtredingen van de gedoogcriteria voor softdrugs verstrekkende coffeeshops. Deze maatregel is gebaseerd op de handhavingmatrix overtredingen coffeeshops, die deel uitmaakt van het Delftse coffeeshopbeleid. In deze matrix zijn de bestuurlijke maatregelen opgenomen die worden getroffen, indien o.a. overtredingen van de gedoogcriteria worden geconstateerd. De burgemeester heeft bewust gekozen om de coffeeshops niet gelijktijdig te sluiten.

Met deze niet gelijktijdige sluiting wordt voorkomen dat er een te grote druk op de overige coffeeshops ontstaat. Coffeeshop The Game blijft tot 26 april gesloten. Vanaf die datum tot 24 mei zal vervolgens coffeeshop De Boeddha gesloten zijn.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft