Gemeente Boskoop


Boskoopse basisschoolleerlingen op zoek naar energie (24-03-2005)

Van 29 maart tot en met 5 april gaan de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Boskoop op zoek naar energie. Samen lopen ze de Energiepuzzelroute, een activiteit in het kader van het programma NME-Schoolbreed van de gemeente en georganiseerd door de Milieudienst Midden-Holland.

De leerlingen maken opdrachten bij verschillende bedrijven in het centrum en ontdekken daarbij dat alles met energie te maken heeft: hun eigen fiets, apparaten in de elektronicazaak en zelfs de groenten in de groentewinkel. Ze leren hoe zij zelf bij kunnen dragen aan energiebesparing. Onderweg zoeken zij bovendien letters die samen de naam van een website vormen. Met deze site maken ze terug op school een afsluitende opdracht. Ook voor andere gemeenten in de regio Midden-Holland organiseert de Milieudienst Midden-Holland Energiepuzzelroutes.

Deze activiteit is onderdeel van het programma NME-Schoolbreed van de Milieudienst Midden-Holland dat de gemeenten ieder jaar aan de scholen aanbieden. Dit schooljaar doen in totaal bijna 12.000 leerlingen in Midden-Holland mee aan NME-Schoolbreed.
In een cyclus van 3 jaar vinden lesprogramma's rond de thema's natuur, energie en water plaats. Het programma staat dit schooljaar in het teken van het thema energie en heet "Volle kracht vooruit!". De leerlingen van de groepen 1 t/m 6 gaan in het kader van dit thema verschillende activiteiten doen, zoals een winterwandeling maken, werken met de leskist Natuurlijk Energie! of bomen knotten. Zo leren ze over verschillende vormen van energie en het belang van energiebesparing.

Colleges Waddinxveen en Boskoop nemen volgende stap in onderzoeksfase (24-03-2005)

Dinsdag 22 maart 2005 hebben de colleges van Waddinxveen en Boskoop ingestemd met de startnotitie voor een onderzoek naar verdergaande samenwerking tussen beide gemeenten. Concreet betekent dit dat begonnen kan worden met de voorselectie van een onderzoeksbureau. Het bureau moet de mogelijkheden van samenwerking tussen beide gemeenten onderzoeken waarbij fusie mogelijk het resultaat is.

In de startnotitie wordt de onderzoeksopdracht in grove lijnen geformuleerd. Het onderzoek moet inzicht geven in de bestuurskracht van de diverse samenwerkingsverbanden gegeven de toekomstige taken, autonome opgaven en regionale opgaven. Belangrijke regionale opgaven die in het onderzoek betrokken moeten worden zijn de Zuidplasopgave en de ruimtelijke ontwikkeling van de Greenport Boskoop. Op basis van de startnotitie brengen geselecteerde onderzoeksbureaus offertes uit. Binnen enkele weken wordt de selectie afgerond en de opdracht verleend. Uiteindelijk wordt op basis van de offerte van het geselecteerde bureau een definitieve onderzoeksopdracht geformuleerd.

Aanleiding om op dit moment een onderzoek te laten verrichten naar nut en noodzaak van verdergaande samenwerking dan wel fusie vloeit voort uit de discussie die binnen de colleges en raden van de gemeenten wordt gevoerd.