Gemeente Zeist

Postbus 513 3700 AM Zeist telefoon (030) 6987911 fax fax (030) 6914944 envelop zeist@zeist.nl

Rijbewijzen

In deze folder leest u alles over het aanvragen en vernieuwen van een rijbewijs. Welke documenten u moet meebrengen, de kosten, het wel en wee rond de verklaring van geschiktheid etc.

Direct-klaar-service bij de gemeente Zeist

Voor het aanvragen en vernieuwen van een rijbewijs kunt u terecht bij de Publiekshal, Slotlaan 20. De balie verleent voor de afgifte van rijbewijzen een direct-klaar-service. Vraagt u een nieuw rijbewijs aan omdat het vorige rijbewijs kwijt is, dan geldt deze service niet (behalve als het rijbewijs destijds in Zeist werd afgegeven). Als het vermiste rijbewijs door een andere gemeente werd afgegeven, moeten de gegevens worden nagetrokken. Een dergelijke aanvraag voor een nieuw rijbewijs kan daardoor enkele weken vergen.

Datum van geldigheid

Op de nieuwe rijbewijzen wordt per categorie vermeld dat uw rijbewijs ` vanaf' een bepaalde datum `tot' een bepaalde datum geldig is. Wanneer het einde van de geldigheidsduur in zicht is, kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Als uw rijbewijs vóór 1 juni 1996 is afgegeven, staat bij het kopje `vernieuwen voor' de datum waarop u uw nieuwe rijbewijs uiterlijk moet vernieuwen.

In een aantal gevallen heeft het nieuwe rijbewijs een kortere geldigheidsduur dan tien jaar. Personen van 60 jaar en ouder, maar nog geen 65, krijgen gewoonlijk een rijbewijs tot hun 70-ste verjaardag. Personen van 65 jaar en ouder krijgen in het algemeen een rijbewijs voor vijf jaar. In medische gevallen kan de geldigheidsduur korter zijn.

Ook als u bij de aanvraag een zogenaamde verklaring van geschiktheid moet overleggen, is het zaak uw aanvraag tijdig in te dienen.

Afgifte van een rijbewijs

Voor het aanvragen van een rijbewijs heeft u het volgende nodig:


* twee recente, identieke pasfoto's (zie speciale aparte gemeentelijke folder voor de criteria pasfoto's!!);
* het oude rijbewijs. Als u het vorige rijbewijs niet kunt inleveren omdat het vermist, verloren of gestolen is, dan dient u een verklaring van vermissing in te vullen. U kunt ook een proces-verbaal van de politie inleveren. Indien u het vorige rijbewijs niet inlevert, brengt dat extra kosten met zich mee (dan een geldig legitimatiebewijs meenemen);

* vraagt u voor de eerste keer een rijbewijs aan, dan overlegt u het bewijs van rijvaardigheid (maximaal 12 maanden geldig), de verklaring van geschiktheid (maximaal 6 maanden geldig) en een geldig legitimatiebewijs. Deze stukken heeft u na uw succesvolle rijexamen van de examinator ontvangen. Bij de aanvraag om eerste afgifte van een rijbewijs dient u minimaal een half jaar in Nederland te wonen;

* eventueel een verklaring van geschiktheid (zie onder);


* de kosten van het nieuwe rijbewijs dienen bij de aanvraag te worden betaald.

Wanneer heeft u een verklaring van geschiktheid nodig?

Een dergelijke verklaring, afgegeven door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), heeft u nodig als u voor de eerste maal een rijbewijs aanvraagt, omwisseling vraagt in verband met uitbreiding van categorieën, 70 jaar of ouder bent of jonger dan 70 jaar maar voorkomt in het medisch register van het CBR en bij elke aanvraag van een rijbewijs van de categoriën C,D, CE en/of DE.

Om een verklaring van geschiktheid te krijgen kunt u bij de Publiekshal een zogenaamde `Eigen Verklaring' kopen. Deze `Eigen Verklaring' ; moet worden ingevuld en ondertekend door uzelf en een arts die niet uw eigen huisarts is. Dit formulier stuurt u samen met een uittreksel uit de GBA naar het CBR. De verklaring van geschiktheid dient u bij de aanvraag van het rijbewijs in te leveren.

Kostenoverzicht

Afgifte van een rijbewijs EUR 29,50

Uittreksel uit de GBA EUR 3,50

Formulier `Eigen Verklaring' EUR 19,00

Kosten i.v.m. vermissing van het EUR 20,20

vorige rijbewijs

Heeft u nog vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewer kers van de Publiekshal, Slotlaan 20, tel. (030) 6987247/248.

Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Publicatie: Publiekszaken, januari 2005