Gemeente Beek


Onthulling bord Camino de Santiago

Feestelijke onthulling bord voor de Camino de Santiago in Beek

Beek, 24 maart 2005.

Op dinsdag 29 maart a.s. wordt om 17.00 uur aan de Oliemolenderweg in Spaubeek een bord onthuld voor de Camino de Santiago (pelgrimsweg naar Santiago). Dit is een bord langs de route naar Santiago de Compostela in Spanje. Het bord wordt door burgemeester Cremers onthuld in het bijzijn van 10 Bekenaren die de tocht te voet of per fiets in het verleden hebben volbracht en 2 personen die op 1 april a.s. te voet vanuit Beek richting Santiago vertrekken. In totaal zal hun voettocht zo'n 3 tot 3,5 maand gaan duren. Zij komen ook een eendagsstempel halen op het gemeentehuis.

De route komt via de Oliemolenderweg vanaf Schinnen in Spaubeek binnen en voert dan via Op 't Veldje, Hoeve, Musschenberg, Spaubeeker Groenesteeg (veldweg), Webrig (veldweg), Lindesteeg (veldweg), Printhagen (waar ook een bord is aangebracht) en Valkenbergsweg naar Schimmert.

Bij benadering zijn dat 3,5 kilometer over Beeks grondgebied. Vanaf Beek heeft men nog een dikke 2000 kilometer te gaan. In totaal is de route 2250 km. Dit is afhankelijk van de route die men volgt. In het buitenland staan namelijk diverse varianten ter beschikking.

Het bord is overigens in alle landen hetzelfde; blauw met een gele St. Jakobsschelp. Bewust is gekozen voor de kleuren van de Europese vlag, om nog eens te onderstrepen dat deze pelgrimsweg belangrijk is geweest voor het ontstaan van Europa. In 1987 heeft de Raad van Europa de Camino de Santiago tot Europees Cultureel Erfgoed verklaard. Mutatiedatum 29/03/2005