KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

28-3-2005

Licht weer bepaalt Easter Regatta

Tijdens het Paasweekend van 2005 (25 28 maart) organiseerde
Watersportvereniging Braassemermeer samen met de OCN (Optimist Club Nederland) de 20e International Easter Optimist Regatta. Dit jaar streden er maar liefst 269 jonge zeil(st)ertjes uit 13 landen om de titel in dit prestigieuze evenement. Er verschenen zelfs deelnemers uit de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen, Malta en Griekenland

Op vrijdagmiddag 25 maart werd er een oefenrace georganiseerd om de deelnemers de gelegenheid te geven aan de lokale omstandigheden te wennen. Op zaterdag en zondag werden de zeilers verdeeld over 6 groepen die in 5 wedstrijden afwisselend tegen elkaar voeren. Na deze 5 wedstrijden werd de vloot op basis van het klassement in drie groepen opgedeeld voor 2 finale races op tweede Paasdag.

Zaterdag, de eerste officiële wedstrijddag van de Magic Marine Easter Regatta was er om te beginnen een lichte maar stabiele wind uit het noordoosten en daarmee kon een mooie eerste wedstrijd gevaren worden. Tijdens de tweede race begon de wind steeds meer te draaien, en dat maakte het voor zowel deelnemers als wedstrijdleiding niet eenvoudig. In deze eerste twee wedstrijden bleef het veld zeer dicht bij elkaar, hetgeen regelmatig leidde tot fotofinishes. Ook tijdens de derde race waren er veel winddraaiingen en de combinatie met veel te vroege starters zorgde ervoor dat het een lange dag op het water werd. De top tien na zaterdag liet vooral Engelse en Zweedse deelnemers zien, met daarbij nog een Griekse, een Zwitser en een Belg.

Ook tweede Paasdag was er weinig wind, zon 7 knopen uit oostelijke richtingen. Alle ochtend starts kenden om te beginnen een algemene startten. Ondanks de lichte, draaiende wind konden toch allebei de geplande wedstrijden worden gezeild, met tussen de beide wedstrijden een korte pauze aan de wal. De tweede wedstrijd van zondag (de vijfde van de serie) liet eenzelfde beeld zien als die daarvoor. De races van zondag werden door Afrodite Kyranakou (GRE) en Carl Strombeck (SWE) gevaren in de oranje Magic Marine winnaarhesjes omdat zij op zaterdag de best presterende meisje en jongen waren.
Na de serie van vijf wedstrijden stond de top 4 zeer dicht bij elkaar, met Afrodite Kyranakou aan de leiding, op de voet gevolgd door Jacob Lundqvist (SWE), Carl Strombeck en Philip Sparks (GBR).

Maandagochtend was de wind de grote afwezige, net als vorig jaar. De vloot ging wel het water op, in afwachting van wind, maar werd later weer naar de kant gestuurd omdat er nog geen wedstrijd mogelijk was. Gelukkig kwam er aan het begin van de middag toch een klein beetje wind en werd het uiteindelijk nog mogelijk één van de twee geplande finale races te varen, in circa 4 knopen wind uit het noordwesten. Afrodite Kyranakou (2e meisje op het EK vorig jaar) bleef dicht genoeg bij haar concurrenten en wist met een 7e plaats de eindoverwinning in de Magic Marine Easter Regatta zeker te stellen, voor Jacob Lundqvist en Carl Strombeck.

Einduitslag:
Punten houden rekening met 1 aftrekwedstrijd

No Naam Punten 1 2 3 4 5 6

1, Afrodite Kyranakou 11.0 5 2 1 2 1 (7)

2, Jacob Lundqvist 14.0 (13) 4 2 1 1 6

3, Carl Strombeck 18.0 2 2 3 2 9 (26)

4, Philip Sparks 21.0 7 1 (bfd) 1 1 11

5, Matthew Rainback 26.0 1 4 7 6 (35) 8

Complete uitslagen en meer informatie over WV Braassemermeer en de Easter Regatta kunt u vinden op www.braassemermeer.nl

Het evenement werd gesponsord door Magic Marine, Print Productions Scheveningen, De Skihut, Klaas de Jong Opblaasboten en van Wettum Boats.

Internetadres: www.braassemermeer.nl
E-mailadres:pr@braassemermeer.nl