Veilig Amsterdam


Politie Amsterdam-Amstelland - 5500 passanten en reizigers gecontroleerd bij grootscheepse controle
27/03/2005 - Donderdagavond hield de politie in samenwerking met andere opsporingsdiensten een multidisciplinaire opsporingsactie in district Oost.

Politieagenten ondersteund door Douane, Koninklijke Marechaussee, Sociale Recherche, Inspectie Verkeer en Waterstaat, GVB en de Belastingdienst controleerden zowel boven- als ondergronds bijna 3500 voertuigen en circa 2000 openbaarvervoer reizigers. Er werden ruim 70 personen gearresteerd, meer dan 350 bekeuringen geschreven, vijf gestolen auto's aangetroffen en een vuurwapen in beslag genomen.

Rond zes uur startte de actie op meerdere locaties in het district Oost. Met behulp van de catch-ken werd gericht gespeurd naar criminelen, veelplegers en verkeerszondaars. Enkele honderden bestuurders werden door motoragenten naar de kant gehaald en naar één van de drie controlepunten geleid. Hier vond een gedetailleerd onderzoek plaats waarbij alles van de bestuurder, inzittenden en het voertuig werd nagekeken. Op één van de controlepunten werd ook preventief gefouilleerd. Bijna 400 personen werden aan een preventieve fouillering onderworpen.

Controleactie Politie - Foto van Jaap Wals/De Echo

Controleactie Politie - Foto van Jaap Wals/De Echo

Er werd onder andere een verdachte met een vuurwapen aangehouden. Ondergronds controleerden agenten en GVB-controleurs bijna 2000 reizigers op de metroperrons en bij de in- en uitgangen van de metrostations. 164 passagiers kregen een bekeuring omdat ze zwart reden terwijl 44 bekeuringen uitgeschreven werden voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Een aantal personen werd van de perrons verwijderd wegens wangedrag. De Sociale Recherche stelde in drie gevallen een nader onderzoek in naar mensen die, in verhouding tot een hun inkomen, in erg dure auto's reden.

De Douane legde voor ruim 15.000 euro belastinggerelateerde navorderingen op. Een touringcarchauffeur bleek 22 uur aaneengesloten te hebben gereden en moest een fikse boete betalen. Hij kreeg een rijverbod van acht uur opgelegd. De Inspectiedienst Verkeer en Waterstaat controleerde 55 taxi. Acht bestuurders kregen een bekeuringen voor het niet in orde hebben van hun administratie. De Motorrijtuigenbelasting concentreerde zich op misbruik van kentekens. Er werden diverse naheffingen opgelegd voor het rijden met een grijs kenteken, onjuiste kentekengegevens en het rijden met een geschorst kenteken.

Een groep agenten verichtte zo'n 150 huisbezoeken waarbij metname de groep veelplegers in de picture stond. Circa twintig veelplegers werden meegenomen voor het betalen van openstaande boetes of het nog uitzitten van een gevangenisstraf. Tien veelplegers kregen hun vonnis in persoon uitgereikt terwijl één veelpleger zijn ingevorderde rijbewijs moest inleveren. Drie veelplegers werden voor de Vreemdelingenwet meegenomen en ingesloten.

Verspreid over de verschillende controlepunten werden ruim 350 bekeuringen geschreven voor allerhande zaken variërend van het niet dragen van de autogordel, rijden zonder rijbewijs tot technische gebreken van het voertuig. Van de bijna 600 bestuurders die moesten blazen voor een alcoholtest werden er elf betrapt op een te hoog alcoholpercentage. Eén bestuurder bleek vermoedelijk onder invloed van drugs en moest een bloedproef ondergaan. Van drie alcomobilisten werd het rijbewijs ingevorderd.