PERSBERICHT - 2005-03-29

Ontdekkingstocht door waterrijk Amsterdam op de fiets of te voet

Wie aan Amsterdam denkt, denkt aan grachten. In de hoofdstad is echter nog heel wat meer water te vinden dan alleen de historische grachtengordel. Ook in andere stadsdelen is een wereld aan water te ontdekken; in totaal bestaat de oppervlakte van Amsterdam voor niet minder dan een kwart uit water.

Daarom heeft Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) ter gelegenheid van het themajaar Amsterdam, Stad aan het water 2005 een nieuw boekje uitgegeven: Ontdek Amsterdam, Stad aan het water. Dit boekje bevat twee fietsroutes en een wandeling die een verrassende kijk bieden op Amsterdam.

Veelzijdig
Fietsend langs het water blijkt de veelzijdigheid van de hoofdstad. Schilderachtige plekjes en architectonische hoogstandjes worden afgewisseld door rustgevende natuur. Het boekje Ontdek Amsterdam, Stad aan het water is verkrijgbaar voor 2.50 euro bij o.a. de informatiekantoren van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (VVV), in zowel een Nederlandse en Engelse editie.

Ontdekkingstocht
De ontdekkingstocht begint langs de historische grachten en voert dan via de rivier de Amstel naar het Zuider Amstelkanaal, de Oeverlanden van het Nieuwe Meer en de Bosbaan, de beroemde roeibaan in het Amsterdamse Bos. Langs het water van de Schinkel keer je dan uiteindelijk weer terug bij de grachten in de binnenstad.

In het boekje zijn vele verassende verhalen te lezen over Amsterdam en haar eeuwenoude band met het water. De route eindigt waar die begon: bij het Centraal Station aan het IJ. Bij een normaal fietstempo duurt route 1 ongeveer anderhalf uur en route 2 zon drieëneenhalf uur.

Wandelen
Wie liever wandelend de Stad aan het water wil ontdekken kan het eerste deel van de fietsroute - tussen Centraal Station en Sarphatistraat - ook te voet doen. Zo kun je in ruim een uur kennis maken met het waterrijke Amsterdam. Aan het eindpunt kun je dan per tram of metro terug naar het Centraal Station of verder de stad in.

Evenementen
Tijdens het themajaar vindt in Amsterdam een groot aantal bijzondere evenementen plaats op of rond het water, zoals Aqua Musica, het WK Roeien voor junioren, Grachtenfestival, B-Oost en SAIL Amsterdam 2005. Hoofdsponsor van de themajaren is The Amsterdam Diamond Group. Sponsor van is daarnaast Canal Bus. Meer informatie:
www.amsterdamstadaanhetwater.nl en www.amsterdamcityonthewater.com

NB: Publieksinformatie, tel.: 0900 400 40 40 ( 0,40)