CAESAR GROEP

ISBN-audit: Caesar onderzoekt overgang naar 13-cijferige code

Utrecht, 29 maart 2005. Op 1 januari 2007 zal het oude Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) van tien karakters vervangen worden door een ISBN van dertien karakters. Deze unieke titelidentificatie wordt wereldwijd gebruikt om gegevens van boeken en aanverwante producten op te slaan in computers van onder meer bibliotheken, uitgevers, distributeurs, internetwinkels en boekhandels. ICT-dienstverlener Caesar Groep biedt deze organisaties een audit aan om te onderzoeken wat de gevolgen van de overgang van het ISBN naar dertien karakters zijn voor hun geautomatiseerde systemen.

Nieuw 'Y2K':?
In sommige media wordt al gerefereerd aan vergelijkbare problemen als rond de overgang naar het jaar 2000. Als organisaties ISBN gebruiken voor registratie en identificatie, kan de wijziging naar dertien karakters grote gevolgen hebben voor hun bedrijfsvoering. Denk hierbij aan boeken niet meer kunnen bestellen, problemen met factureren en onjuiste voorraadinformatie. Tijdig inventariseren welke aanpassingen noodzakelijk zijn om de nieuwe ISBN-standaard te voeren, voorkomt deze problemen. De reden voor de nieuwe standaard is dat de huidige ISBN's bestaande uit tien karakters opraken; de dertiencijferige code voorziet in een capaciteit van circa 1 miljard nieuwe titels. De internationale administratie van het systeem is in handen van het International ISBN Agency (www.isbn-international.org).

ISBN-audit
Doelstelling van de ISBN-audit is om organisaties een overzicht te geven van het gebruik van ISBN in hun bedrijfskritische applicaties. Bij de audit wordt de volledige omgeving onderzocht, van inkoop-, kassa en voorraadsystemen tot webapplicaties. Bovendien wordt onderscheid gemaakt tussen plaatsen waar ISBN 'alleen getoond wordt' en plaatsen waar ISBN een 'sleutelfunctie' in de applicatie inneemt. Op basis van de audit zal Caesar de klant een aanbeveling doen over de te nemen vervolgstappen met betrekking tot aanpassing van processen en systemen.


- EINDE BERICHT -

---


----De Caesar Groep
De Caesar Groep is in 1993 opgericht en gevestigd in Utrecht. Bij deze ICT-dienstverlener werken circa 300 medewerkers. De strategie die Caesar voert sinds 2003 is 'ICT met rendement'. In 2003 was de Caesar Groep volgens onafhankelijk onderzoek van het magazine Management Team 'de beste IT-adviseur' van dat jaar.