BredeSchoolNet


Competentieprofiel schoolleiders brede scholen

De Fontys Hogescholen deed onderzoek in het project "Competenties van schoolleiders van brede scholen". Resultaat: een schriftelijk meetinstrument.

Het lectoraat Schoolontwikkeling en Schoolmanagement van de Fontys Hogescholen deed onderzoek naar competenties die specifiek zijn voor schoolleiders van brede scholen. Het lectoraat stelde op basis van literatuur- en vragenlijstonderzoek en afstemming met een expertgroep, negentien specifieke competenties voor bredeschoolleiders op. Deze competenties zijn opgenomen in de beroepsstandaard van de Nederlandse Schoolleiders Academie (Heijmans, J., et al., 2003)

Vervolgens is een scan ontwikkeld in de vorm van een schriftelijke vragenlijst. Deze vragenlijst wordt individueel en onafhankelijk ingevuld door de schoolleider en twee of drie relevante anderen', zoals adjunct, interne begeleider (IB'er) of bovenschools manager. Ieder vult dezelfde vragenlijst in, de resultaten worden gerapporteerd aan de schoolleider.

Deze scan is toepasbaar voor zowel de leider van de brede school als voor de leider van de basisschool die deel uitmaakt van een brede school. De scan is in de praktijk getest door een aantal schoolleiders van brede scholen. Met hen zijn na het invullen van de vragenlijsten en de schriftelijke rapportage individuele gesprekken gehouden. De schoolleiders gaven aan dat de scan inzicht geeft in de eigen competenties en het maken van keuzes voor de eigen ontwikkeling.

M.van Renterghem, J. Uitdehaag, T. Jongen, H. Litjes, A. Bakx, E. Verbiest
Fontys Hogescholen, Kenniskring Schoolontwikkeling en Schoolmanagement

Literatuurverwijzing:
Heijmans, J., Sleegers, P., Redder, B. & Engbers, R. (2003). Beroepskwaliteit is onderwijskundig leiderschap tonen. NSA beroepsstandaard 2003-2004. Tilburg: Drukkerij Groels.

Noot: Over het gebruik van de competentiescan in het kader van professionalisering kunt u informatie krijgen bij: M. van Renterghem, Fontys-Pabo Eindhoven, m.vanrenterghem@fontys.nl J. Uitdehaag, Fontys Opleidingscentrum voor Schoolmanagement, j.uitdehaag@fontys.nl