Politie Limburg-Noord

Politie district Venray tevreden over resultaten 2004
Datum: 29-03-2005
Tijd bericht: 10:01
Plaats: Venray
De politie van het district Venray is in 2004 in staat geweest om de afspraken met de minister, zoals vastgelegd in het convenant, grotendeels na te komen. Zo heeft de politie ondanks de stabiel blijvende criminaliteit meer verdachten aangehouden en meer misdrijven opgehelderd, is het aantal verkeersdoden en
--gewonden significant gedaald en is de aandacht voor jeugd geïntensiveerd. Het driehoeksoverleg van het district Venray (de burgemeesters van de districtsgemeenten, de officier van justitie en de districtschef) is tevreden over de inzet die is geleverd door de politie en de resultaten die zijn bereikt in het afgelopen jaar.

De criminaliteit in het politiedistrict Venray is overwegend stabiel: het aantal misdrijven in 2004 (7383) is iets gedaald ten opzichte van 2003 (7415). Veelvoorkomende delicten zijn fietsendiefstallen (1106), autokraken (1166) en vernielingen (1502). Binnen de eerder genoemde stabiliteit is er een stijging te zien in het aantal opgeloste delicten: van 938 in 2003 naar 1433 in 2004. Afgezet tegen het aantal geregistreerde misdrijven, realiseert de politie van het district Venray een oplossingspercentage van bijna 20%. Positieve uitschieters bij de oplossingspercentages zijn de scores bij zedenmisdrijven (45%) en openlijke geweldpleging (39%).

Meer verdachten aangeleverd
De drie basiseenheden Venray, Horst en Gennep hebben in 2004 meer verdachten aangeleverd bij het Openbaar Ministerie dan in het jaar daarvoor: in 2003 waren dit er 950, in 2004 ruim 1100. De aanpak van huiselijk geweld, waarbij daders worden aangehouden en verhoord, heeft mogelijk een positieve invloed gehad. De aanpak is dit jaar geïntensiveerd. Ook het uitvoeren van extra toezicht in het centrum van Venray tijdens de uitgaansavonden heeft vermoedelijk bijgedragen. Bij de uitvoering van deze diensten zijn in het kader van kleine criminaliteit, zoals vernielingen en baldadigheid, meerdere daders aangehouden.

Woninginbraken gedaald
Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar gedaald: van 433 in 2003 naar 369 in 2004. In 2004 zijn 14 verdachten aangehouden die in verband worden gebracht met inbraken die in het verzorgingsgebied gepleegd zijn. Ook is er door boven regionale recherche teams onderzoek verricht naar georganiseerde dadergroepen. Hierbij zijn vier verdachten aangehouden, die vermoedelijk betrokken zijn bij 50 strafbare feiten, waaronder vier woning- en bedrijfsinbraken in het district Venray.

Toename auto-inbraken
Ondanks forse extra inspanningen door de politie in het district Venray is het aantal auto-inbraken toegenomen: van 1264 in 2003 naar 1502 in 2004. De politie heeft het afgelopen jaar projectmatig capaciteit ingezet in het kader van het project 'Zij pikken het, wij niet!', dat er juist op gericht was op het voorkomen van inbraken. Enerzijds door de burger, door onder meer flyeracties, te wijzen op zijn verantwoordelijkheid om waardevolle spullen uit de auto te halen, anderzijds door dadergerichte acties. Door extra opsporingsinspanningen heeft de politie in totaal 25 verdachten aangehouden die in verband worden gebracht met enkele tientallen auto-inbraken in het district. Ondanks deze inspanningen is het niet gelukt om de stijging om te buigen. Voor 2005 wordt een districtelijk plan voorbereid om het aantal auto-inbraken terug te dringen, waarbij de aanpak met name dadergericht zal zijn.

Jeugd: veel Haltverwijzingen
De politie van het district Venray is afgelopen jaar begonnen met de aanpak van veelplegers. In de basiseenheden Venray, Horst en Gennep zijn afspraken gemaakt over het volgen van de jeugdige daders en de wijze van aanpak. Tot nu toe zijn goede ervaringen opgedaan bij de aanpak van veelplegers. Door het monitoren van deze doelgroep is de politie in staat snel te reageren op incidenten waarin de betrokkene jeugdige een aandeel heeft. De politie heeft daarnaast op het gebied van jeugd onder meer veel energie gestoken in het onderzoek naar aanleiding van de verijdelde brandstichting bij de moskee in Venray en de spanningen tussen jeugdgroepen die hieruit voortvloeiden. Het een en ander heeft geleid tot een districtbrede intensivering van de benadering van jeugd en het in beeld brengen van jeugdgroepen. Jeugd krijgt binnen het district Venray zowel thuis, op school als op straat structureel aandacht. Dit blijkt ook wel uit het aantal Halt-verwijzingen: in 2004 zijn 243 jeugdige daders verwezen naar bureau Halt. Hiermee wordt de doelstelling van 200 verwijzingen ruimschoots gehaald.

Verkeer
Door de integrale aanpak op het gebied van verkeer, door bijvoorbeeld afspraken te maken met wegbeheerders en andere partners, en repressief optreden van de politie zijn er goede resultaten geboekt: het aantal verkeersdoden in het verkeer daalde van 14 in 2003 naar 9 in 2004. Het aantal ziekenhuisgewonden daalde van 121 naar 91. Bij het realiseren van de doelstellingen op het gebied van verkeer heeft de politie nadrukkelijk gekeken naar locaties waar verkeerscontroles plaatsvonden. Met name op risicovolle locaties zijn controles uitgevoerd, waarbij ook zoveel mogelijk rekening is gehouden met de wensen van gemeenten en andere instellingen.