Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

De zaak 'Kelly':

Oordeel van de rechter betreft beroepsfout, niet levenswaardigheid Kelly
---

Het meervoudig gehandicapte meisje Kelly kwam in 1994 ter wereld nadat de verloskundige prenataal onderzoek had geweigerd, terwijl daar wel een indicatie voor was. De Hoge Raad heeft vrijdag 18 maart 2005 arrest gewezen in de inmiddels geruchtmakende 'zaak Kelly'.

Het eerdere arrest van het Gerechtshof heeft bij de achterban van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) voor veel onrust gezorgd. De CG-Raad is opgelucht over het feit dat de Hoge Raad zich in deze zaak nu heeft beperkt tot een juridisch oordeel. Er wordt uitdrukkelijk afstand genomen van welke vorm van waardeoordeel dan ook. De Hoge Raad staat uitvoerig stil bij diverse elementen die in de voorgeschiedenis een rol hebben gespeeld.

Geen bron van leed

Expliciet zegt de rechter dat de toekenning aan de ouders van een vergoeding voor immateriële schade niet impliceert dat het bestaan van Kelly voor hen een bron van leed is. Er is een ernstige medische beroepsfout begaan en daarmee is een inbreuk gemaakt op het zelfbeschikkingsrecht van de ouders van Kelly. Het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht geeft in zo'n geval de mogelijkheid de schadevergoeding toe te kennen. Dit staat volledig los van de vraag die door de heer Stolker in NRC Handelsblad is opgeworpen (19 maart 2005). In zijn commentaar concludeert hij ten onrechte dat het oordeel van de Hoge Raad tevens een oordeel in zou houden over de waarde van het bestaan van Kelly. De rechter neemt afstand van dit type redeneringen door te stellen: "De toewijzing van de onderhavige vordering is immers niet gebaseerd op het oordeel dat het gehandicapte bestaan van Kelly lager moet worden gewaardeerd dan haar niet-bestaan, maar op het feit dat moet worden aangenomen dat het LUMC en de verloskundige onrechtmatig jegens haar hebben gehandeld door tekort te schieten in de nakoming van de zorgplicht die zij ook jegens de nog ongeboren vrucht hadden.'' Er wordt niet tekort gedaan aan de menselijke waardigheid van Kelly, wanneer het LUMC en de verloskundige op die grond schadeplichtig jegens Kelly worden geacht. Voorzover een geldbedrag dat kan bewerkstelligen, wordt zij daarmee juist in staat gesteld zoveel mogelijk een menswaardig bestaan te leiden. De heer Stolker voorspelt daarnaast een golf van claims. Kinderen zullen volgens hem op grote schaal ouders voor de rechter gaan slepen. In geval van doofheid, blindheid en bij allerlei andere handicaps. Terwijl de Hoge Raad hier expliciet afstand van heeft genomen. Volgens de Hoge Raad kan niet worden gezegd, dat deze toekenning van schadevergoeding dat type claims dichterbij brengt of zelfs creëert. De vordering gold de verloskundige en het LUMC. De ouders is een hen toekomende keuzevrijheid onthouden. Daarmee is niet gezegd - en de Hoge Raad zegt dit heel duidelijk - dat er sprake zou kunnen zijn van een recht op niet-bestaan.

Ethiek?

De CG-Raad is onaangenaam verrast door het commentaar in NRC Handelsblad van de heer Stolker. Op deze manier worden discussies geëntameerd die in Nederland niet gevoerd mogen worden. Het publiek heeft er recht op goed geïnformeerd te worden over een dergelijk belangwekkend oordeel van het hoogste rechtscollege. In essentie is het heel simpel: er is een fout gemaakt en er moet schade vergoed worden.
Het arrest van de Hoge Raad biedt (gelukkig) geen voedingsbodem voor angst en evenmin voor onfrisse discussies die soms zelfs gevoerd worden onder het mom van 'ethiek'. Elk leven is leven en is het waard in gelijke mate beschermd te worden.

Jan Troost
Voorzitter CG-Raad

---