Productschap Margarine


29.03.2005

Franse V.D. stuurt aan op toelating bepaalde rundvetten in diervoeders

De Franse Veterinaire Dienst zal de komende maanden bij het Franse Agentschap voor Voedselveiligheid AFSSA een verzoek indienen om de Franse regelgeving inzake dierlijke vetten afkomstig van herkauwers (verkregen vóór het splijten van de wervelkolom; verplichte zuivering en verhitting), bestemd voor diervoeders, meer te conformeren aan EU-Verordening 1774/2002.

Concreet houdt dit in, dat de Franse V.D. aanstuurt op toelating van dierlijke vetten van herkauwers, verkregen ná het splijten van de wervelkolom, gezuiverd volgens EU-voorschriften (dit verzoek zou eerder zijn ingediend, doch dit blijkt om diverse redenen nog steeds niet te zijn gebeurd).

Kalfszwezerik
De regelgeving met betrekking tot kalfszwezerik is vooralsnog ongewijzigd. Dit betekent, dat de Beschikking van 17 maart 1992 (basiswettekst) en zijn geconsolideerde versie van 7 april 2004 - Artikel 31, iii, *28 iv nog steeds van kracht is.

Voor het door de Franse V.D. opgestelde vergelijkende overzicht van de EU- en Franse regelgeving m.b.t. dierlijke bijproducten bestemd voor diervoeders (waaronder petfood), daterend van oktober 2004 en thans nog van kracht, klik hier . Dit overzicht zal gezien de in dit artikel vermelde op handen zijnde wijzigingen binnenkort worden aangepast.

Voor alle volledigheid, treft u tevens hierbij aan een Nederlands-Franstalig 'modelcertificaat ' van de Franse V.D., te gebruiken bij export van kalveren van Nederland naar Frankrijk en enkele bepalingen bevattend m.b.t. het gebruik van dierlijke vetten. Het is geen officieel modelcertificaat maar een voorbeeld, om aan te geven op welke wijze de Franse V.D. een en ander geformuleerd wil zien (met name m.b.t. de toepassing van diervoeders), op basis van bovengenoemde Franse regelgeving.

II - Overige ontwikkelingen Franse BSE-wet- en regelgeving m.b.t. diervoeders:

II - 1 Petfood:
De AFSSA heeft in december 2004 het groene licht gegeven voor: a. het opheffen van het verbod op de aanwending van vleesbeendermeel van herkauwers in petfood. Zoals u in het overzicht kunt zien, is deze categorie diermeel in Frankrijk nog steeds niet toegestaan; de EU-regelgeving (ref. Verordening (EG) Nr. 999/2001) laat deze echter wel toe. De V.D. hoopt dat, alhoewel de AFSSA nu een positief advies heeft uitgebracht voor uitsluitend vleesbeendermeel, mettertijd een positief advies zal volgen voor de overige categorieën diermeel van herkauwers. De V.D. (ressorterend onder het Ministerie van Landbouw) had bij de AFSSA om een 'ruimere toelating' verzocht, maar andere ministeries (vooral Volksgezondheid) zouden zich terughoudend hebben opgesteld.
b. het opheffen van het verbod op de aanwending van dierlijke vetten van herkauwers (afkomstig van de verwerking van botten van herkauwers, bestemd voor de productie van gelatine) in petfood. De EU-regelgeving laat deze en ook overige vetten (zie tabel ) wel toe, mits gezuiverd (ref. Verordening (EG) Nr. 1774/2002). Ook hier hoopt de V.D. dat hiermee de eerste 'doorbraak' is bereikt en dat mettertijd ook de overige categorieën vetten van herkauwers zullen worden toegestaan, conform de EU-regelgeving.

De wetswijziging m.b.t. a) en b) ligt nu ter ondertekening bij de Franse ministerraad. Publicatie in het Franse Staatsblad wordt in april verwacht.

II - 2 Overige diervoeders, bestemd voor landbouwhuisdieren:

De AFSSA heeft in januari 2004 het groene licht gegeven voor: a. bloedproducten en bloedmeel, afkomstig van overige dieren dan herkauwers, in visvoeders;
b. gehydrolyseerde dierlijke eiwitten afkomstig van dieren andere dan herkauwers en gehydrolyseerde eiwitten afkomstig van leder en huiden van herkauwers, in voeders bestemd voor dieren andere dan herkauwers;
c. tricalciumfosfaat in voeders, bestemd voor dieren andere dan herkauwers;
d. gelatine afkomstig van dieren andere dan herkauwers, in voeders bestemd voor alle soorten landbouwhuisdieren.

Wetswijzigingen voor a) t/m d) zijn in de maak. Publicatie in het Franse Staatsblad: juli/augustus 2005 (er wordt eerst nog een consultatie van de sector gehouden).

III Dossiers die nog vóór de zomer van 2005 bij de AFSSA zullen worden ingediend:

de Franse Veterinaire Diemst wenst volledige EU-conformiteit van de Franse voorschriften met betrekking tot: a. alle diermelen van herkauwers (zie rubriek "protéines animales transformées") in petfood;
b. idem dito in meststoffen;
c. zoals hierboven gemeld: toelating van vetten van herkauwers, verkregen ná het splijten van de wervelkolom (mits gezuiverd conform EU-voorschriften) in voeders bestemd voor landbouwhuisdieren en petfood.

(Bron: Alexandra Feekes, Technisch Assistent, LNV-Bureau Parijs)