Protestantse Kerk in Nederland


Nieuwe zeebeving treft vooral eilanden voor kust Sumatra

(29-3-2005)
Op Tweede Paasdag zijn Atjeh en Sumatra opnieuw opgeschrikt door een zeebeving. Deze keer vond de beving plaats, met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter, op 200 km voor de kust van Midden-Sumatra. Zij had geen tsunami tot gevolg, maar de Noord-Sumatraanse eilanden Nias en Simeuleu zijn zwaar getroffen. De noodtoestand is afgekondigd.

YTB en YEU, twee Indonesische partnerorganisaties van Kerkinactie en ICCO, coördineren hun hulpwerk . YTB vliegt morgen woensdag 30 maart met noodhulpgoederen (voedsel en drinkwater) naar de eilanden. YEU heeft al een helikopter naar Nias gestuurd met aan boord drie artsen en een verpleegkundige. Beide organisaties waren ook kort na de zeebeving op Tweede Kerstdag aanwezig op de eilanden. Een andere partner van Kerkinactie en ICCO CWS Indonesië verscheept binnenkort duizend pakketten noodhulpgoederen, 25 kisten medicijnen en vijfhonderd tenten naar Nias.

Volgens de laatste berichten zijn zon duizend huizen op Nias verwoest. De elektriciteit is uitgevallen en telefoonverbindingen zijn verbroken. In de hoofdstad is driekwart van de huizen verwoest, waaronder het ziekenhuis. Vier kerken zijn ingestort. Het vliegveld is beschadigd en kan niet worden gebruikt. Volgens nog niet bevestigde berichten zijn zon 2.000 mensen omgekomen. Er is nog geen goed zicht op de gevolgen van de zeebeving in de afgelegen gebieden op het eiland. ACT, de alliantie van oecumenische noodhulporganisaties, waar Kerkinactie en ICCO lid van zijn, heeft 500.000 dollar bestemd voor noodhulp.