Kröller-Müller Museum


Persbericht
Kröller-Müller Museum toont nieuwe aanwinst in tentoonstelling

Otterlo, 29 maart 2005

Het Kröller-Müller Museum toont vanaf vandaag een belangrijke aanwinst van de Belgische beeldhouwer en schilder Georges Vantongerloo (1886-1965). Het gaat om Etendue Fermée (Gesloten uitbreiding), 1936, olieverf op paneel, 62,2 x 53,6 cm. Het schilderij is afkomstig uit de collectie van de Amerikaanse journaliste en kunstenares Charmion von Wiegand (1896-1983) en voor ¬ 79.000 gekocht met volledige steun van de BankGiro Loterij.

Vantongerloo was in de jaren 1918-1920 de Belgische medewerker van De Stijl, tot hij gebrouilleerd raakte met de oprichter van het tijdschrift, Theo van Doesburg. Met Mondriaan onderhield hij een langer durende vriendschap, tot ook daar in de loop van de jaren dertig door meningsverschillen een eind aan kwam. Vantongerloo was een belangrijke figuur in de wereld van de utopisch gerichte, constructivistische avant-garde uit het interbellum. In zijn opvattingen staat een streven naar eenheid centraal, vooral in wetenschap, kunst en levensbeschouwing. Hij was ervan overtuigd dat deze eenheid zich openbaarde in mathematische principes. Door de vroege toepassing van wiskundige formules in zijn kunst nam hij een extreme positie in en is hij een van de pioniers van de concrete kunst en alle richtingen die daar weer op gebaseerd zijn.

Het door het Kröller-Müller Museum verworven schilderij, in zwart en wit, is een van de laatste werken van de kunstenaar met rechte lijnen en vlakken en tevens een van zijn strengste composities. Vanaf 1937 wordt de gebogen lijn dominant in zijn werk. Voor het Kröller-Müller Museum is de aanwinst belangrijk als versterking van de groep werken van het internationale constructivisme, die rond de fenomenale kern van werken van kunstenaars van De Stijl is gegroepeerd. In de afgelopen jaren zijn al vijf tekeningen uit 1917 en 1918 en drie sculpturen uit 1948, 1960 en 1963 van deze kunstenaar aangekocht, om zijn vertegenwoordiging in het museum te versterken. Het werk is onderdeel van de tentoonstelling Eigen collectie een keuze van de directeur, die tot en met 1 september te zien is.

# # # #