Ingezonden persbericht


Persbericht

Bont voor Dieren waarnemer met SP Kamerlid Van Velzen op huntwatch Slachting onder 320.000 zeehondjes start vandaag om 13.00 uur

Amsterdam, 29 maart 2005 ­ Vanmiddag om 13.00 uur begint het doodknuppelen van weerloze zeehondjes in Canada. Op de oostelijke ijsvlakten van Canada bereiden de pelsjagers zich op dit moment voor op hun barbaarse praktijken. Bont voor Dieren beleidsmedewerker dr Joanna Swabe, is met SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen als waarnemer op het Canadese ijs ter plaatse. Zij zullen verslag doen van de wreedheden die de zeehonden van amper enkele weken oud worden aangedaan. Een teller op de actiesite www.stopdeknuppels.nl houdt bij hoeveel zeehondjes er de komende dagen gedood worden. Ook kan via deze website protestmail verzonden worden naar de Canadese regering en de Canadese ambassadeur in Den Haag.

Op uitnodiging van Bont voor Dieren is SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen mee op deze huntwatch. Bont voor Dieren beschouwt het als een geweldige doorbraak dat dit jaar een meerderheid van de Tweede Kamer vertegenwoordigd is bij de huntwatch. Ook PvdA-er Kruijsen is in Canada, evenals VVD-er Snijder. Bont voor Dieren is uitgenodigd door de grootste Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie de Humane Society of the United States (HSUS), die evenals Bont voor Dieren partner is in de internationale Fur Free Alliance. Bont voor Dieren hoopt dat deze drie Kamerleden, die met hun fracties een meerderheid vormen in staat zullen zijn de Nederlandse regering ertoe te bewegen een totaal import- en handelsverbod in te stellen voor alle zeehondenbont en andere zeehondenproducten zoals potentieverhogende middelen.

Dit jaar maakt Canada een driejarig jachtquotum vol van 975.000 zeehondjes vanaf 12 dagen oud. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk waarnemers uit verschillende landen bij de jacht aanwezig zijn als getuige. De druk moet nú opgevoerd worden op Canada om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze vorm van barbarij.

De reactie van de ministers Bot en Veerman op vragen in de Tweede Kamer over een nationaal import- en handelsverbod van zeehondenbont is afhoudend. Zij geven aan in principe welwillend te staan tegenover een importverbod maar werpen vervolgens een groot aantal hindernissen op. Bot en Veerman verschuilen zich achter WTO handelsafspraken en de geringe invoer van zeehondenbont in ons land. De ministers zien zeehondenbont niet zozeer als een Nederlands probleem. Daar denken de Nederlanders heel anders over, zo blijkt uit de resultaten van een opinie onderzoek dat Bont voor Dieren vorige week liet uitvoeren door TNS NIPO. Ruim 90% van de Nederlanders wil een Nederlands importverbod van alle zeehondenbont. België en Italië kennen al een dergelijk totaal import- en handelsverbod van zeehondenbont en andere zeehondenproducten. Een nationaal verbod is belangrijk als signaal naar Canada dat de wrede zeehondenjacht moet stoppen.

Op www.stopdeknuppels.nl houdt expeditieleider dr. Joanna Swabe van Bont voor Dieren een weblog bij over haar ervaringen en bevindingen tijdens de huntwatch.

Meer informatie:
Drs Lieke Keller, directeur Bont voor Dieren (020) 676 66 00 of 06 12 66 71 07

Noot voor de pers. Beeldmateriaal van de jacht en telefonische interviews met dr Joanna Swabe of Krista van Velzen kunnen via Bont voor Dieren aangevraagd worden.