Gemeente Lingewaard


Intentieverklaring Huissensche Waarden ondertekend

foto ondertekening intentieverklaring
Burgemeester R. Persoon en directeur P. Gijsen van Basal Toeslagstoffen Maastricht BV ondertekenen de intentieverklaring voor de uitvoering van het project Huissensche Waarden.

Vorige week ondertekenden directeur Paul Gijsen van Basal Toeslagstoffen Maastricht BV en burgemeester R. Persoon van de gemeente Lingewaard de intentieverklaring voor de uitvoering van het project Huissensche Waarden. Met deze ondertekening is een belangrijke stap gezet in de uitwerking van het eerste regionale project in de provincie Gelderland in het kader van het rijksbeleid Ruimte voor de Rivier.

Het project Huissensche Waarden wordt naar alle waarschijnlijkheid opgenomen in de planologische kernbeslissing (PKB) 1 Ruimte voor de Rivier. In dat kader vond ook de ondertekening plaats. Door de opname in deze rijksmaatregel krijgt de gemeente zekerheid dat de rijksoverheid passend, ondersteunend beleid ontwikkelt voor de uitvoering van het project.

Met de intentieverklaring bevestigen de partijen met elkaar samen te willen werken in de verdere planuitwerking en uitvoering van het project. Deze intentieverklaring zal de komende tijd uitgewerkt worden in een concreet uitvoeringsprogramma.

Natuurontwikkeling
Stichting De Huissensche Waarden en Basal Toeslagstoffen Maastricht BV zijn de initiatiefnemers voor het project Huissensche Waarden. Het plangebied van het project is het uiterwaardengebied van de Huissensche Waarden en de Angerensche en Doornenburgsche Buitenpolder. De initiatiefnemers zullen voor dit gebied een maatschappelijk gedragen plan ontwikkelen dat rivierverruiming en natuurontwikkeling combineert. Een plan dat daarnaast oog heeft voor cultuurhistorie, ecologie, recreatie, de bereikbaarheid van bedrijventerreinen en extensieve landbouw.

Voor de gemeente is de samenwerking belangrijk omdat op die manier ook de lokale wensen over de inrichting van de uiterwaarden kunnen worden ingebracht, naast de rijks- en provinciale doelstellingen voor rivierverruiming en natuurontwikkeling. Die lokale wensen hebben onder meer betrekking op de inpassing van recreatieve en agrarische gebruiksmogelijkheden in de plannen, de landschappelijke inpassing van bedrijventerreinen en het herkenbaar houden van het historisch gegroeide rivierenlandschap.

Onafhankelijk
Financiële drager voor het project is de beoogde zand- en kleiwinning in het gebied. De projectopzet is in principe onafhankelijk van publieke financiering. Planontwikkeling, verwerving, inrichting, afronding en beheer worden in zijn geheel door of in opdracht van de initiatiefnemers verzorgd. De bijdrage en taken van de overheid beperken zich tot een faciliterende rol als regionaal bestuur én een kwaliteitsbewakende rol als vergunningverlener.

Voor meer informatie zie de website www.huissenschewaarden.nl.

Geplaatst 29 maart 2005