Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


tijdens Pasen

28-03-2005: Veel last-minute verblijf- en dagbezoek tijdens Pasen

850.000 buitenlanders bezoeken ons land
Op het laatste moment - mede naar aanleiding van het mooie weer begin vorige week - hebben vele buitenlandse en Nederlandse vakantiegangers toch besloten om Pasen in Nederland te vieren. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) hebben 850.000 buitenlandse vakantiegangers ons land bezocht, dit is iets minder dan vorig jaar. Zo'n 325.000 Nederlanders zijn in eigen land op vakantie gegaan. Het lekkere weer op Eerste Paasdag zorgde voor een piek in de dagjes uit. NBTC verwacht dat de schatting van zo'n 15 miljoen dagtochtjes tijdens de Pasen ook zo blijft.
Het aantal buitenlandse toeristen is 25.000 meer dan verwacht (825.000). Er was sprake van veel last-minute boekingen in de hotels en bungalowparken. Ook kwamen toeristen op de bonnefooi omdat het weer op Goede Vrijdag en zaterdag prima was voor een dagje uit. Opvallend veel Duitsers zijn dit weekend in ons land voor een korte vakantie zowel in de grote steden als in de rest van ons land. In Brabant en Noord- en Midden Limburg en in Zeeland zijn veel Belgische vakantiegangers. Opvallend zijn toeristen in de grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam uit Engeland, Frankrijk Spanje, Italië, Oost-Europa (o.a. Polen), Rusland en Azië (Japanners) en de Verenigde Staten.

GOEDE BEZETTING IN HOTELS EN BUNGALOWPARKEN
De buitenlandse vakantiegangers overnachtten overwegend in hotels en bungalowparken. De bezetting is goed te noemen en stabiel ten opzichte van vorig jaar. Op de Wadden eilanden waren veel Nederlandse en Duitse vakantiegangers. Campings in Zeeland, Brabant, Gelderland en Overijssel en Noord- en Midden Limburg geven een wisselende bezetting aan vanwege de vroege Pasen en het wisselvallige weer. Desondanks zijn veel seizoensplaatsen en stacaravans bezet. In het hele land is sprake van veel last-minute boekingen. Het mooie weer aan het begin van vorige week heeft vele vakantiegangers doen besluiten toch op pad te gaan.

PAASEVENMENTEN IN TREK VOOR FAMILIES MET KINDEREN Bij de dagtoeristen waren vooral de attractieparken, dierentuinen en musea populair. Overal werd een gelijk of lichte toename van het bezoek ten opzichte van vorig jaar geconstateerd. Het grotendeels droge Paasweekend gaf aanleiding voor velen om erop uit te gaan. Opvallend is dat Paasevenementen tot extra bezoek hebben geleid, zoals de Paasvuren in het Oosten van het land, de Paasralley op de Apenheul, Paasbrunches in de diverse hotels en de Easter Parade in de Keukenhof. Ook nieuwe attracties zorgden voor een toename van het bezoek zoals de Splash Battle in Walibi World en het Loeki de Leeuw Carnival Festival in de Efteling.

Uitschieters waren Cape Holland in Den Helder, het Ecodrome in Zwolle en het Aviodrome in Lelystad. Attractiepark Slagharen, Hellendoorn, Madurodam, Safaripark Beekse Bergen zijn zeer tevreden over de start van dit toeristisch seizoen. Zij mochten vele Nederlandse maar ook Duitse en Belgische bezoekers - families met kinderen - ontvangen. De Aviodrome heeft op Eerste en Tweede Paasdag een topdrukte gehad. Duinrell spreekt van een gezellig drukke Pasen.