CDA

29-03-05
Maxime Verhagen is tevreden met Paasakkoord
]
'Het is een akkoord waar alle partijen tevreden mee kunnen zijn. Dat is winst en het weerspiegelt de politieke wil in de coalitie met vernieuwde kracht door te gaan', aldus fractievoorzitter Verhagen.

'Het paasakkoord is een mooie afsluiting van een moeilijke week voor D66 die een voor hen belangrijk onderwerp geblokkeerd zagen door het politiek opportunisme van de PvdA. Wat mij opviel was dat vanaf het begin een het gevoel in de coalitie werd gedeeld dat we er samen uit moesten komen. Iedere coalitiepartij vond dat nu de hervormingsagenda van het kabinet net de eerste vruchten begint af te werpen en we op de drempel staan van economische groei, het onverantwoord zou zijn dat in de waagschaal te stellen. Het gesprek tussen de drie partijen is dan ook in een goede sfeer verlopen met respect voor elkaars positie, zoals de afgelopen twee jaar steeds het geval is geweest. Ook in lastige tijden was er altijd een goede en openhartige verhouding met mijn collega's Jozias van Aartsen en Boris Dittrich. Overigens wil ik ook een compliment maken aan Jan Peter Balkenende die er voor heeft gezorgd dat we de zaak zo spoedig vlot hebben getrokken.

De kracht van het akkoord is de combinatie van een nieuwe impuls voor de bestuurlijke vernieuwing en een grote investering in het onderwijs en innovatie. Daar hebben ook velen binnen het CDA in de afgelopen jaren op aangedrongen. En in deze financieel schaarse tijden is er een fors bedrag voor uitgetrokken. Daarnaast vinden twee onderwerpen van bestuurlijke vernieuwing al in deze kabinetsperiode plaats: het zwaarder laten tellen van de voorkeursstem bij verkiezingen en het begin van een grondwetswijziging voor de gekozen burgmeester met het doel deze in de volgende kabinetsperiode af te ronden.

Tenslotte is er overeenstemming over een nieuw plan voor de publieke omroep. Voor het CDA is daarbij van belang dat de interne en externe pluriformiteit gewaarborgd is. Wij hebben als CDA steeds geijverd voor een pluriform en representatief mediabestel.

Kortom, het is een akkoord waar alle partijen tevreden mee kunnen zijn. Dat is winst en het weerspiegelt de politieke wil in de coalitie met vernieuwde kracht door te gaan. Ook voor de politieke stabiliteit in Nederland is dat goed.'