Groep Colruyt

Halle, 29/03/2005

Ecotaks:
Colruyt moedigt zijn klanten aan om over te stappen op herbruikbare flessen

De laatste verhoging van de ecotaks heeft ervoor gezorgd dat er een groot prijsverschil is tussen water in plastic en in glazen flessen. De voorbije drie maanden hebben we bij Colruyt echter geen noemenswaardige verhoging gezien in de verkoop van water in glazen flessen.

Vandaar dat Colruyt zijn klanten bewust wil maken van de gevolgen van de ecotaks en wil aanzetten om over te stappen op water in herbruikbare flessen, via aantrekkelijke kortingen in samenwerking met Spa.

Waarom deze actie?
In januari 2005 heeft de regering de heffing op eenmalige verpakkingen (ecotaks) opnieuw verhoogd. Die nieuwe ecotaks kwam er nadat bleek dat de vorige verpakkingsheffing (1 april 2004) weinig of geen effect had. Om de consument aan te zetten meer dranken in herbruikbare verpakking te kopen, werd de ecotaks met bijna 50 % verhoogd.

Voor de consument betekent dit dat het prijsverschil tussen water in eenmalige verpakking en hetzelfde water in herbruikbare flessen tot 47 % is opgelopen.

Als distributeur neemt Colruyt zijn verantwoordelijkheid door zijn klanten bewust te maken van die grote prijsverschillen. Daarom stuurt Colruyt op 30 maart een communicatie naar zijn klanten.

Wat houdt de actie precies in:


1. Duidelijke informatie naar de klanten
Water is voor veel gezinnen een belangrijk basisproduct in het huishoudbudget. Colruyt, die als distributeur staat voor de laagste prijzen, wil zijn klanten ervan bewust maken dat water in glazen flessen, in bak met statiegeld, nu een flink stuk goedkoper is dan hetzelfde water in plastic flessen.

Een concreet voorbeeld:

- Spa Reine in glazen fles kost EUR 0,34 per liter of EUR 4,08* voor een bak van 12 literflessen

- Spa Reine in eenmalige verpakking kost EUR 0,50 per liter of EUR 6* voor een pak van 6 tweeliterflessen
Een bak met glazen flessen is dus bijna 2 euro goedkoper dan dezelfde hoeveelheid water in eenmalige verpakking.

We hebben ook uitgerekend wat het effect is van de nieuwe ecotaks op een gezinsbudget. Stel dat een gezin elke week 12 L drinkwater gebruikt:

- Spa Reine 12 literflessen (glas): EUR 4,08 x 52 weken = EUR 212,76
- Spa Reine 6 tweeliterflessen (plastic): EUR 6 x 52 = EUR 312

Door Spa-water in bak met statiegeld te kopen, is het mogelijk tot 100 euro per jaar te besparen!


* Prijs van het Spa-water op moment van druk. Die prijs kan schommelen omwille van promoties of als reactie op aanbiedingen van onze concurrenten.


2. Ruimer assortiment water in glazen flessen in elke Colruyt Colruyt heeft zijn assortiment water in glazen flessen, in bak met statiegeld, uitgebreid. De klant vindt nu in zijn Colruyt bruisend en niet-bruisend water van Spa en van de eigen Colruyt-merken. Zo kan de klant op elk moment voor het goedkoopste alternatief kiezen.


3. Voordelig overschakelen
Colruyt wil zijn klanten ook aanmoedigen om over te schakelen op water in glazen flessen. In samenwerking met Spadel, de Belgische producent van Spa-water, krijgen de Colruyt-klanten een aantrekkelijke korting bij aankoop van hun eerste bak water in glazen flessen, met statiegeld. De actie loopt van 30/3 tot 19/4/2005.

Voor meer info over deze actie, bel 02 360 10 40 en vraag naar Jean-Pierre Roelands.