Dienstenbond CNV

Definitieve voorstellen CAO Uitzendkrachten
29-03-2005

De concept-voorstellen van de CNV Dienstenbond zijn in de afgelopen periode aan u ter beoordeling voorgelegd. Op een enkele tegenstem na, zijn deze voorstellen door u goedgekeurd. Aan de hand van deze uitslag kon de CNV Dienstenbond aan de slag.

Om de onderhandelingskracht te bundelen zijn de voorstellen van CNV & FNV samengevoegd. Deze gecombineerde voorstellenbrief kunt u hier downloaden. Op 21 maart heeft de eerste onderhandelingsronde plaatsgevonden met de ABU om tot vernieuwing van de CAO voor uitzendkrachten te komen.

Ook de uitzendbureaus, verenigd in de ABU, hebben een voorstellenbrief ingediend. De ABU stelt voor om met ons tot een CAO te komen voor de periode van 9 maanden (tot 1.1.2006). Daarbij wil de ABU dat de CAO beter voor verschillende groepen uitzendkrachten en uitzendbureaus te gebruiken is. Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om uitzendkrachten die ouder zijn dan 65 jaar, of scholieren & studenten.

In hoofdlijnen wil de ABU op belangrijke onderwerpen zoals pensioen en arbeidsongeschiktheid de nieuwe wetgeving afwachten die per 1 januari 2006 in zal gaan. Al met al een voorstellenbrief waar bepaald geen ambitie uit spreekt!

Op 21 maart kon over twee onderwerpen al overeenstemming worden bereikt. Dit betreft de naleving van de CAO en de positie van uitzendkrachten die voor Nederlandse uitzendbureaus werken, maar zelf afkomstig zijn uit het buitenland.

Naleving & buitenlandse uitzendkrachten;
Vorig jaar is tussen vakbonden en ABU de afspraak gemaakt dat de naleving van de CAO beter gecontroleerd zou worden. In de praktijk gebeurt er nog te veel dat het daglicht niet kan verdragen. De afspraak tussen CAO-partijen hield in dat er een aparte stichting aan het werk zou worden gezet, om gericht bij uitzendbureaus op de naleving te controleren. Deze stichting is er gekomen en aan het werk gegaan, maar tot nu toe met te weinig resultaat. Hoe we dit kunnen verbeteren zal in het CAO-overleg aan de orde komen. Wel is er al overeenstemming bereikt, om de oude CAO-tekst alvast opnieuw te gebruiken voor de controle op de naleving. Het resultaat van de CAO-onderhandelingen kan dan als een verandering in de bestaande CAO-tekst worden doorgevoerd.

Naast deze techniek is er overeenstemming over een CAO-aanpassing voor de zogenaamde buitenlandse uitzendkrachten. Met de CAO-aanpassing wordt beoogd om het pakket aan arbeidsvoorwaarden uit de CAO beter af te stemmen op de behoefte van buitenlandse uitzendkrachten. Onder de voorwaarde dat het pakket aan arbeidsvoorwaarden voor alle uitzendkrachten gelijk is, betekent het concreet dat diverse reserveringen en vrije tijd in geld betaald kunnen worden. We hebben deze CAO aanpassing positief beoordeeld als opmaat naar meer keuzevrijheid voor alle uitzendkrachten in het pakket aan arbeidsvoorwaarden.

Vervolg
Voor het vervolg van de onderhandelingen zijn vooralsnog twee dagen uitgetrokken; 4 april en 25 april. Over de voortgang wordt u door ons op de hoogte gehouden. Het eindresultaat leggen we uiteraard opnieuw aan u voor ter beoordeling!

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding; h.gerding@cnvdibo.nl