Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
29 maart 2005 L002


Start met luierinzameling

Hergebruik Nijmeegs afval naar zestig procent

Nijmegen loopt mee voorop bij het gescheiden inzamelen. Burgemeester en wethouders willen die voorsprong verder uitbouwen. De komende jaren stimuleert het college Nijmegenaren om hun afval nog beter apart te houden. Dit staat in het plan Afvalbeleid en inzameling van huishoudelijk afval 2005-2008, dat het college heeft vastgesteld.

Met 58,7 procent nuttige toepassing van het huishoudelijk afval behoort Nijmegen tot de kopgroep in Nederland. De gemeente wil met het nieuwe plan dit scheidingsresultaat nog verder verbeteren tot 60 procent. Dit is ook het percentage dat landelijk aan gemeenten wordt opgelegd in het Landelijk Afvalbeheer Plan.

Van een aantal afvalstromen is al bekend dat die "verbeterbaar" zijn. Voor andere afvalstromen wordt dat nog onderzocht. Nijmegen neemt de volgende maatregelen:
- het inzamelen van luiers, in samenwerking met de kinderdagverblijven;
- een proef met composteerbare biozakjes te houden om de GFT-inzameling bij de hoogbouw te bevorderen; - de inzameling van Klein Chemisch Afval (KCA) mogelijk anders in te richten.
- om de goede inzamelresultaten ook voor de toekomst vast te houden zal hernieuwde aandacht worden besteed aan communicatie en voorlichting aan de inwoners van Nijmegen.

Het scheiden en nuttig toepassen van ons afval is goed voor milieu en portemonnee, omdat:
- waardevolle primaire grondstoffen, zoals papier, glas en metalen, worden uitgespaard
- hergebruik van afvalstoffen het milieu minder belast dan verbranden - hergebruik van de meeste afvalstoffen goedkoper is dan verbranden. Het scheiden van afval beperkt dus uiteindelijk de milieukosten voor de burgers.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 3292382