Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Speciale pacemaker zorgt voor doorbraak in behandeling van hartfalen

Maastricht, 29 maart 2005 - Een groot Europees onderzoek naar de behandeling van hartfalen heeft aangetoond dat de conditie van patiënten met een veel voorkomende vorm van hartfalen sterk vooruitgaat bij behandeling met een speciale pacemaker. Deze verbetering leidt er toe dat ze minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen en langer leven. Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens nam met meer dan één derde af in de groep die naast de medicijnen ook de speciale pacemaker had gekregen.

De ziekte hartfalen

Hartfalen is een complex van klachten en verschijnselen ten gevolge van een tekort schietende pompfunctie van het hart. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar in ongeveer de helft van de gevallen ligt er een coronaire hartziekte (bijv. hartinfarct) aan ten grondslag. De belangrijkste symptomen van hartfalen zijn: vermoeidheid,
kortademigheid bij geringe inspanning en vochtophoping, met name in de benen en de longen. Hartfalen heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven en de vooruitzichten zijn over het algemeen slecht: bijna eenderde van de patiënten bij wie hartfalen wordt geconstateerd overlijdt binnen één jaar, en twee-derde van de patiënten overlijdt binnen vijf jaar na de diagnose.

Tot nu toe worden de symptomen van hartfalen vnl. behandeld met medicijnen, zoals plaspillen, ACE-remmers en bètablokkers. Hoewel deze medicijnen de symptomen van patiënten verbeteren, reageert niet iedere patiënt hierop en voorkomt deze behandeling het voortschrijden van deze slopende en dodelijke ziekte niet.

Cardiale Resynchronisatie Therapie (CRT)

De studie, die eerder deze maand op het American College of Cardiology congres in Orlando werd gepresenteerd, werd uitgevoerd bij ernstig zieke hartfalen-patiënten met `cardiale dyssynchronie'. Bij deze patiënten is er een elektrische stoornis in de linker hartkamer, waardoor deze niet meer als één geheel samentrekt; de coördinatie is verdwenen waardoor de pompfunctie van het hart ernstig tekort schiet.

Cardiale Resynchronisatie Therapie (CRT) maakt gebruik van een speciale pacemaker, die bij iedere slag van het verzwakte hart het achterblijvende deel van de hartspier van de linker kamer met een elektrisch pulsje stimuleert zodat deze weer als één geheel samentrekt.


---

De CARE-HF studie

De CARE-HF studie (Cardiac Resynchronisation in Heart Failure) heeft meer dan 800 patiënten met cardiale dyssynchronie onderzocht in 82 ziekenhuizen in 12 Europese landen. Naast bovengenoemde medicijnen kreeg de helft van de patiënten ook een speciale pacemaker die middels onmerkbare elektrische pulsjes de pompfunctie van het hart weer gecoördineerd laat verlopen. Beide groepen patiënten werden vervolgens ca. 2,5 jaar gevolgd.

De resultaten van de studie waren zeer indrukwekkend. Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens nam met meer dan één derde af in de groep die naast de medicijnen ook de speciale pacemaker had gekregen. Bij vele patiënten werd de hartfunctie zelfs weer zo goed, dat men weer vrijwel normaal kon functioneren.

Eerdere, kortdurende studies lieten al zien dat patiënten zich beter voelen bij behandeling met CRT. Nu is echter onomstotelijk aangetoond dat de therapie ook tot een omkering van de ziekte kan leiden en het aantal doden ten gevolge van de ziekte sterk kan reduceren.

Vooruitlopend op de publicatie van de resultaten in het gezaghebbende medisch- wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine, werd de publicatie door dit tijdschrift onmiddellijk na de presentatie op het congres ook via internet toegankelijk gemaakt.

Dr. Meijer, cardioloog aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ­ één van de drie Nederlandse centra die hebben deelgenomen aan de studie ­ zei in een eerste reactie op de resultaten: "We hebben nu een studie waarbij het nut van een therapie wordt aangetoond met een zeldzame combinatie van gunstige eigenschappen: de patiënten voelen zich beter, ze leven langer en de verwachting is redelijk dat de therapie zichzelf terugverdient, omdat blijkt dat de patiënten minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen."

Duizenden patiënten in Nederland zijn kandidaat voor CRT

Wereldwijd lijden meer dan 22 miljoen mensen aan hartfalen, in Nederland naar schatting 160 tot 200 duizend. De schattingen van het aantal nieuwe patiënten per jaar lopen uiteen van 25 tot 50 duizend. Door de toenemende vergrijzing en de grotere overlevingskans na een hartinfarct zal dit aantal blijven groeien.

Van alle patiënten met hartfalen voldoen ongeveer 10% aan de criteria die bij de CARE-HF studie zijn gebruikt. Dat wil zeggen dat er meer dan 16 duizend patiënten in Nederland zijn die mogelijk een beter leven kunnen krijgen dankzij deze speciale hartfalenpacemaker.

CRT is niet alleen beschikbaar in een pacemaker, maar kan ook samen met een implanteerbare defibrillator gegeven worden ter bescherming van plotse hartdood, iets wat bij hartfalen patiënten 6 tot 9 maal vaker voorkomt dan bij de rest van de bevolking.

In Nederland ontvingen in 2004 ongeveer 1000 hartfalen patiënten een CRT behandeling, waarvan bijna de helft in de vorm van een gecombineerde pacemaker/defibrillator. De verwachting is dat dit aantal sterk zal stijgen n.a.v. de indrukwekkende resultaten van de CARE-HF studie.


---

Medtronic, Inc., met hoofdzetel in Minneapolis, is de wereldleider op het gebied van medische technologie, en biedt levenslange oplossingen voor mensen met chronische aandoeningen. De website is www.medtronic.com. In Nederland heeft Medtronic vestigingen in Arnhem (Vitatron), Heerlen (internationaal logistiek centrum en verkoopkantoor), Kerkrade (productie) en Maastricht (onderzoek en ontwikkeling in het Medtronic Bakken Research Center).

Voor meer informatie en afbeeldingen kunt u contact opnemen met: Jan Vijver/Anita de Groot Marc Van Aperen GCI Holland PR & Communications Manager Benelux Medtronic Tel: 020 67 68 666 GSM +32 473 777 366


---


---- --