Gemeente Amsterdam

Frits Huffnagel reikt diploma's uit aan deelneemsters snuffelcursus "Techniek werkt!"
29 maart 2005 - Corine Lindhout

Op 29 maart 2005 sluiten twaalf meisjes van basisschool De Bron (8-11 jaar) in Buuurtcentrum de Waterval hun snuffelcursus bij het project "Techniek Werkt!" af. Frits Huffnagel, wethouder Economische Zaken van Amsterdam, reikt hun diploma's uit.

Het project "Techniek werkt!" realiseert in dit lopende schooljaar 66 cursussen in het Amsterdamse basisonderwijs. In de snuffelcursus maken meisjes kennis met verschillende technische vaardigheden en vergroten hun "doe-het-zelf vertrouwen".

Bij een diploma hoort een toespraak, waarin de wethouder zal aangeven waarom de Gemeente Amsterdam dit initiatief steunt.

Copyright Marisa Beretta

Copyright Marisa Beretta

Het project wordt uitgevoerd door Technika 10 Amsterdam, een stichting die al ruim zestien jaar Amsterdamse meisjes van 8-15 jaar op een leuke manier kennis laat maken met techniek. Dit gebeurt tijdens technische cursussen op scholen, in buurthuizen, bij bedrijven of bij particulieren. In de cursus leren meisjes te werken met o.a. boor, soldeerbout en verstekbak. De cursus wordt afgesloten met een technisch werkstuk, bijvoorbeeld een deurmatalarm, een tekendoos of een zonnebloem die op zonne-energie draait. De cursus wordt begeleid door technisch deskundige vrouwen (vrijwilligsters), die daardoor tegelijkertijd een voorbeeldfunctie hebben voor de meisjes. Techniek is voor meisjes net zo spannend als voor jongens!

Vrouwen zijn in de technische beroepen (nog steeds) ondervertegenwoordigd. Meisjes kiezen voor een loopbaan in de techniek, als ze er mee hebben kunnen kennismaken. Jaarlijks bereikt Technika 10 Amsterdam gemiddeld 700 meisjes. Dat vinden we te laag! Alle meisjes in Amsterdam zouden de mogelijkheid moeten krijgen om kennis te maken met techniek!

Gelukkig staan we daarin niet alleen. Met de hulp van fondsen als RUIMBAAN voor werk 2004 (Gemeente Amsterdam), VSB fonds, Jantje Beton en de Vriendinnen van Technika 10, zijn we nu in staat om via de Amsterdamse (basis)scholen veel Amsterdamse meisjes van 8-15 jaar de gelegenheid te geven hun technische kwaliteiten te ontdekken en in aanraking te komen met succesvolle vrouwen in technische beroepen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Christien Brouwer, directeur

Technika 10 Amsterdam,
Tel: 020-6680806, e-mail: t10@xs4all.nl.
Website: www.technika10amsterdam.nl

© Gemeente Amsterdam