Gemeente Amsterdam

Amsterdam sluit overeenkomst bouw 3000 woningen op IJburg Raamovereenkomst getekend voor woningbouw op Haveneiland Oost en Rieteiland Oost
29 maart 2005 - Remco Asselbergs
Op dinsdag 29 maart 2005 heeft de wethouder Ruimtelijke Ordening, Duco Stadig, de raamovereenkomst voor het Haveneiland en Rieteiland Oost met de bijbehorende overeenkomsten met de consortia ondertekend.

Het gaat om afspraken voor het woningbouwprogramma, de grondprijsafspraken, afspraken over de aanleg van de openbare ruimte en de bouwplicht van de door de consortia te bouwen voorzieningen. De hoofdinfrastructuur wordt ontwikkeld binnen een door de consortia en de gemeente op te stellen planning.

De erfpacht voor het Haveneiland en Rieteiland Oost wordt voor 50 jaar afgekocht door de consortia. Dit is, net als eerder op het Haveneiland West, een afwijking ten opzichte van de Algemene Bepaling voor voortdurende erfpacht.

Bouwenvelop
In 2004 is de gemeente begonnen met het vereenvoudigen en stroomlijnen van het hele proces van woningbouw.

Een van de eerste punten was ervoor zorgen dat er sneller wordt overgegaan van de planning van het bouwen tot het daadwerkelijke bouwen van woningen. Dit is nu gedaan door in één keer alle afspraken te maken in de raamovereenkomst voor het hele bouwgebied op Haveneiland Oost en Rieteiland Oost.

Wethouder Stadig: "IJburg loopt voorop door dit idee meteen uit te voeren. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat we in één keer alle afspraken hebben gemaakt voor het Haveneiland Oost. De - zogenaamde- bouwenvelop zorgt ook voor een meer flexibele manier van werken. Geen detail afspraken, maar Lump Sum."

Vanaf het moment van ondertekening kunnen de consortia direct doorgaan met de bouwplannen en het aanvragen van de vereiste vergunningen. Naar verwachting gaat in oktober 2005 de eerst schop in de grond op het Haveneiland Oost.

Pb-057

© Gemeente Amsterdam